latinica  ћирилица
23/09/2024 |  09:05 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Одржана ликовна колонија "Света Медна"

У Еко-зони Зеленковац и селу Медна код Мркоњић Града, одржана је Ликовна колонијана "Света Медна" на којој је 14 умјетника за седам дана урадило 26 слика, шест камених скулптура, два бакрореза и десетак цртежа.
Ликовна колонијана Света Медна - Фото: СРНА
Ликовна колонијана Света МеднаФото: СРНА

Један од организатора колоније Миленко Милекић рекао је да су учесници, упркос кишовитом времену, имали прилику да упознају љепоте мркоњићког краја.

- Организовали смо посјету манастиру у селу Медна, обилазак слапова ријеке Сане, Призрен града, језера Балкана и храма Светог Саве у Мркоњић Граду. Умјетници из Београда, Крагујевца, Сремске Митровице, Бањалуке, Градишке, Вукосавља и Мркоњић Града били су прилици да умјетничким дјелима дају свој осврт - навео је Милекић.

Он је додао да је изложба радова насталих на колонији организована 21. септембра испред храма Рођења Пресвете Богородице у селу Медна поводом храмовне славе и 22. Сабора Медљанаца.

Умјетник из Крагујевца Жика Ранковић рекао да су умјетници уживали недјељу дана у гостопримству људи у Еко-зони Зеленковац, као и на другим мјестима ове општине, гдје су срдачно дочекани.

- Види се да смо исти народ, јер много је заједничких веза које нас спајају. Остале су врло лијепе и занимљиве слике, и ми се надамо да ће наше слике уљепшати неке просторе овдје и да ће ово бити настављено, те постати тардиционална колонија. Носимо изванредне утиске из овог мјеста - поручио је Ранковић.

Сликарка из Сремске Митровице Јадранка Димитријевић истакла је да је и њу највише одушевило гостомпримство људи овог краја, као и спој младих умјетника из Бањалуке и умјетника који стварају већ дуго година.

- На колонији су се изродила много лијепа пријатељства, сарадња ће бити настављена, а инспирација за нас умјетнике на овом поднебљу била је изванредна - нагласила је Димитријевићева.

Сликар из Београда Раде Димитријевић рекао је да носи фантастичне утиске са одржане колоније, које су једино реметили лоши временски услови.

Димитријевић је навео да је основа овог дешавња кренула од Галерије Аксиос из Београда која се бави промоцијом савремене уметности у Србији и шире.

- Ми имамо организован "караван умјетности" који одлази у мала мјеста зато што желимо ликовну културу да проширимо и на те средине, гдје имамо одличне ауторе, а наш је циљ да објединимо тај простор ликовном културом - навео је Димитријевић.

Ликовну колонију, која је трајала од 16. до 23. септембра, организовали су и подржали општина Мркоњић Град, Еко-зона Зеленковац код Мркоњић Града, Арт кафе Венус Мркоњић Град и Галерија Аксиос из Београда.