latinica  ћирилица
23/09/2024 |  07:43 ⇒ 10:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Уништене иконе и оштећења од метака: Оскрнављено црквиште на КиМ (ФОТО)

Епархија рашко-призренска СПЦ изразила је дубоку забринутост и жаљење због најновијег скрнављења историјског црквишта у Међугори, у области Ибарског Колашина на КиМ и истакла да скрнављење тог мјеста шаље нескривену поруку непријатељства, додатно потврђујући оскећање да српски народ, који је вијековима живио на КиМ, није добродошао.
Црквиште у Међугори (Фото: eparhija-prizren.com) -
Црквиште у Међугори (Фото: eparhija-prizren.com)

Епархија је апеловала на међународне представнике на КиМ да употребе сав свој утицај како би овај инцидент био ријешен, а слични инциденти и систематски притисак на Србе били заустављени, а власти на КиМ позвала да престану са свим облицима притисака на српски народ који их доживљава као отворени терор.

У саопштењу Епархије се истиче да уништавање икона и видљива оштећења од метака на том свештеном простору, који су, како је јављено од стране мјештана, откривени на празник Рођења Пресвете Богородице, представљају дубоко узнемирујући чин који додатно продубљује бол и неизвјесност коју осјећа српски народ на Косову и Метохији, посебно у посљедње вријеме.

Наглашава се да тај инцидент, заједно са другим притисцима и застрашивањима од стране екстремиста али и тзв. косовске полиције, угрожава безбједност и достојанство српског народа на Косову и Метохији.

Додаје се да је, двадесет пет година након рата, неприхватљиво да се насилни акти и скрнављења и даље дешавају некажњено, што указује на неспособност локалних власти да у потпуности обезбиједе сигурност и заштиту СПЦ и српског народа.

Фото: eparhija-prizren.com

Епархија указује да такви поступци имају штетан утицај не само на вјернике Српске православне цркве, већ и на све заједнице на КиМ, јер продубљују подјеле по етничкој и вјерској основи и овај простор показују као нестабилан, што подстиче све веће исељавање људи свих заједница, економску нестабилност и угрожава будућност свих грађана.

- Позивамо међународну заједницу да обезбиједи да се посебно предузму мјере за заштиту нашег народа и вјерског и културног насљеђа СПЦ - наводи Епархија рашко-призренска у саопштењу.

Истиче се да је неопходно да и локалне и међународне власти заједно пошаљу јасну поруку да нетолеранцији и дискриминацији нема мјеста у друштву у коме сви грађани морају да живе у међусобном поштовању и миру и указује да сукоби и насиље никоме добро не могу донијети.

- Наша Црква остаје дубоко посвећена његовању мира и помирења. Међутим, мир може опстати само тамо гдје влада правда, и гдје се поштује и чува светост вјерских објеката и поштују основна људска права - наглашава се у саопштењу Епархије рашко-призренске.