latinica  ћирилица
22/09/2024 |  21:51 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Предсједник Републике: За добре односе Мађарске и Српске заслужан и владика Лукијан (ФОТО/ВИДЕО)

Данас су несумњиво добри односи које имамо са Мађарском и њеном званичном политиком, а то је резултат и рада његовог високопреосвештенства митрополита будимског Лукијана, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је у Будимпешти присуствовао јубилеју - 40 година његове архијерејске службе.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Позван сам у име Републике Српске и нашег народа и захвалио сам се уваженом митрополиту Лукијану на преданости коју је указивао, коју је у свом раду посвећивао и нашем народу а и цркви - рекао је за РТРС предсједник Српске Милорад Додик.

Истакао је да је митрополит Лукијан човјек који је прошао искушења.

Фото: РТРС

- Био је у Пакрацу, Румунији и ево га сада у Мађарској. Он на најбољи могући начин осјећа тежину тога да се одбране наши национални и вјерски интереси у заједницама и државама које нису домицилно наше тако да ја високо цијеним његов рад - рекао је Додик.

Он је, додаје предсједник Српске, заиста човјек који је посвећен и који воли и Републику Српску и српски народ у цјелини.

Фото: РТРС

- И зато је било неминовно да будем овдје и вечерас - рекао је Додик.

Подсјећамо, поводом јубилеја 40 година архијерејске службе митрополита будимског Лукијана организован је гала концерт "In honorem sancti servitii" под покровитељством Епархије будимске и Мађарске Академије умјетности.

Концерту су присуствовали званичници Српске и Србије.