latinica  ћирилица
22/09/2024 |  19:56 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Свечано отворен 25. луткарски фестивал "Лут фест"

Фестивалском химном "Лутке лут феста" и представом "Мала сирена" у режији Бисерке Колевске, Дјечијег позоришта из Бањалуке вечерас је у Народном позоришту Источно Сарајево свечано отворен 25. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест".
Источно Сарајево "Лут фест" - Фото: СРНА
Источно Сарајево "Лут фест"Фото: СРНА

Фестивал већ четврт вијека организује "Форум театар" из Источног Сарајева, који има статус репрезентативног удружења у области позоришне умјетности Републике Српске.

Директор Фестивала Витомир Митрић рекао је на отварању да "лутке из цијелог свијета живе и говоре у овом граду језиком луткарства 25 година, а "аниму", своју душу, лутке су поклониле свим добронамјерним људима".

- Нека побиједи језик доброте над злом и нека живи луткарство - поручио је Митрић.

Ова престижна међународна луткарска манифестација трајаће до 27. септембра у Источном Сарајеву на сценама Културног центра Источно Ново Сарајево и Народног позоришта Источно Сарајево.

Окупљене су у сали Народног позоришта у Источном Сарајеву поздравили начелник Управе града Источно Сарајево Никола Вујичић и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, који су пожељели да ова "манифестација младости" траје унедоглед.

Плакета "Златна анима" додијељена је Граду Источно Сарајево и општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, Граду Зворнику, Министарству цивилних послова у Савјету министара.

Захвалнице за подршку и помоћ у организацији "Лут феста" додијељене су Дјечијем позоришту Републике Српске из Бањалуке, Добринки Максимовић, Срети Ковачу, штампарији "Ермекс", РТРС-у, Новинској агенцији Републике Српске - СРНА, Културном центру Источно Ново Сарајево, компанији "Бамби", Туристичкој организацији Источног Сарајева.

На 25. "Лут фесту" учествују луткарска позоришта из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, Бугарске, Јерменије, Јужне Кореје, Мађарске и Руске Федерације.

Сутра у 11.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одржана представа "Утопија", Луткарског казалиште Мостар, а у 18.00 часова у Народном позоришту Источно Сарајево Позориште лутака "Пинокио" из Београда извешће представу "Снежана и седам патуљака".

У уторак, 24. септембра, у Културном центру од 11.00 часова биће изведена представа "Зец и пас", Позориште лутака "Пинокио", а у 18.00 часова театар "Ро Гинарае" из Јужне Кореје извешће представу под називом "Дрвосјеча и небеска вила", корејску народну бајку.

За сриједу, 25. септембра, је у Културном центру од 11.00 часова планирано извођење представе "Кад имаш кућног змаја", "Стејт папет театра" из бугарског града Сливена, а од 18.00 часова Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина одиграће представу "Змајић Оги".

"Театрол театар" из Јерменије ће у четвртак, 26. септембра, у 10.00 часова у Народном позоришту Источно Сарајево извести представу "Мали принц", док је за 11.00 часова у Културном центру планирана представа "Палчић" Државног луткарског позоришта "Макачкала" из Дагестана (Руска Федерација), а у 16.00 часова представа "Гоби денс компани" из Будимпеште под називом "Два метра квадратна".

Исто вече од 18.00 часова у Народном позоришту биће одиграна представа "Алиса у земљи дрвећа" Крушевачког позоришта.

Посљедњег дана Фестивала, у петак, 27. септембра, у Народном позоришту Источно Сарајево биће одржана церемонија свечаног затварања 25. "Лут феста" и додјела награда, с почетком у 11.00 часова.

Пратећи програм 24. "Лут феста" чине интерактивне и креативне радионице, мастерклас предавања, промоције књига о луткарству и други едукативни фестивалски програми који доприносе значају фестивала, у свјетским оквирима луткарске умјетности.

Представе на 25. "Лут фесту" оцјењиваће два жирија.

Међународни стручни жири у саставу професор Боњо Лунгов из Бугарске, Валентина Фурсова из Естоније и професор Младен Јанковић из Републике Српске након оцјењивања представа додијелиће скулптуру "Златна анима" за најбољу представу Фестивала, као и награде за најбољу анимацију, режију, сценографију и костим, израду и креацију лутака, оригиналну идеју и оригиналну музику и најлутковитију представу.

Жири новинара и критике чиниће новинар Новинске агенције Републике Српске СРНА Огњен Беговић, предсједник, и чланови професор и редитељ из Бугарске Константин Каракостов, те Бранко Пјевић, етнолог и антрополог, који имају задатак да донесу одлуку о двије награде – Магија луткарства "Радослав Лазић" и Поетика луткарског израза "Војислав Војо Вујановић".

Фестивал финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.