latinica  ћирилица
22/09/2024 |  18:02 | Аутор: СРНА

УН усвојиле "Пакт за будућност"

УН су усвојиле "Пакт за будућност" чији је циљ рјешавање великих изазова 21. вијека, од сукоба, до климатских промјена и људских права, упркос примједбама групе земаља на челу са Русијом.
Уједињене нације (Фото: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL) -
Уједињене нације (Фото: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL)

Усвајање текста наишло је на кратко одгађање када је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин предложио амандман који наглашава принцип немијешања у унутрашња питања држава и позива УН да избјегну дуплирање напора.

Примједбе Русије подржали су Бјелорусија, Сјеверна Кореја, Иран, Никарагва и Сирија, али је амандман великом већином одбачен.

Генерални секретар Антонио Гутерес, који је организовао "Самит будућности", назвао је договор приликом која се пружа једном у генерацији за преобликовање људске историје обнављањем међународне сарадње.

Као увод у годишњу сједницу Генералне скупштине УН на високом нивоу, која почиње у уторак, 24. септембра, десетине шефова држава и влада окупило се на потписивању текста, пренио је АФП.

У усвојеној верзији лидери су се обавезали да ће ојачати мултилатерални систем да би "остали у корак са свијетом који се мијења и да би заштитили потребе и интересе садашњих и будућих генерација које се суочавају са сталном кризом".

- Вјерујемо да постоји пут ка свјетлијој будућности цијелог човјечанства - наводи се у документу.

У Пакту је прецизирано 56 акција, укључујући посвећеност мултилатерализму, поштовање Повеље УН и очување мира, а позива се и на реформе међународних финансијских институција и Савјета безбједности УН, заједно са обнављањем напора у борби против климатских промјена, промовисањем разоружања и усмјеравањем развоја вјештачке интелигенције.