latinica  ћирилица
22/09/2024 |  17:50 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

ПДП слиједи СНСД - подржавају приједлог о укидању ПДВ-а на прву некретнину (ВИДЕО)

Иницијатива о укидању ПДВ-а на прву некретнину у БиХ, коју је најавио министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић, имаће подршку ПДП-а у Парламентарној скупштини. Тако каже предсједник ове странке Бранислав Бореновић.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Убрзо му је стигао одговор из СНСД. Процедура ће бити спроведена врло брзо, али на начин који неће понижавати грађане, као што то ради ПДП према грађанима Бањалуке, каже Радован Ковачевић.

Они ће своја права остваривати достојанствено, пред институцијама, једнаки пред законом, без потребе да долазе на ноге било коме - истакао је Ковачевић.

Два дана након што је министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић покренуо процес да у БиХ буде усвојен закон о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине, који је иницирао предсједник Републике Милорад Додик - подршка овом приједлогу стигла је и од лидера опозиционог ПДП-а Бранислава Бореновића.

- Мислим да ово треба завршити одмах. Позивам и Министарство финансија на нивоу заједничких институција БиХ да одмах упуте закон у парламентарну процедуру и да ове седмице изгласамо то - рекао је Бореновић.

Укидање ПДВ-а на прву некретнину доказ је наше посвећености стварању озбиљних процедура које подједнако служе свим грађанима, без понижавања и стварања лажних нада, као што је то био случај са ПДП-ом у Бањалуци, одговорио је СНСД-ов Радован Ковачевић.

Подсјећа Ковачевић да су се акције попут "картица пријатељства" и бесплатних плацева, које је најавио Драшко Станивуковић, показале као превара.

- Нажалост, иако поштујем искуство Бранислава Бореновића, морам констатовати да је, изгледа, покупио манире свог млађег колеге Станивуковића, па сада демагошки и популистички тражи да процедура буде завршена за само неколико дана. Драги Бореновићу, та процедура ће бити спроведена врло брзо, али на начин који неће понижавати грађане - нагласио је Ковачевић.

Није Бореновић на данашњој конференцији много говорио о ситуацији у редовима партије чији је предсједник.

Али да ситуација није бајна, очигледно је већ дужи период. Од општих избора 2022. и одласка Јелене Тривић, до бројних несугласица на релацији Драшко Станивуковић - Игор Црнадак.

Иако је Бореновић у том сукобу стао на страну Станивуковића, медији тврде да управо Станивуковић и Небојша Дринић покушавају да га смијене са чела партије. Бореновић то негира.

- Апсолутно то не стоји. Морам рећи, што је више клевете и лажи, то је мени наш ПДП милији и дражи - додаје Бореновић.

Све гласније се помиње и да ће истакнути члан бањалучког одбора Драган Милановић напустити ПДП. Он то демантује.

Члан је Предсједништва ПДП, али не види ништа необично у томе што се на скуповима странке ријетко или готово никако не могу видјети Игор Црнадак и Младен Иванић?

- Господин Црнадак је шеф Клуба посланика ПДП и то је његов фокус дјеловања. Што се тиче господина Иванића, почасног предсједника, он је прије пар дана био на једној од трибина, колико му његове обавезе дозвољавају - јасан је Драган Милановић, члан Предсједништва ПДП-а.

Да ли је овај мјесец незгодно износити прљави веш из странке у јавност, па ни поједини чланови ПДП-а пред камерама нису потпуно отворени. Да Црнатка није било на скуповима гдје је Станивуковић само је констатовано без дубље анализе.

- Није било. Нисмо га ни очекивали. Не знам, то је тако, без онога кога нема без њега се може - рекла је Смиљана Моравац Бабић, члан ПДП-а.

Да су несугласице у врху ПДП већ дуже вријеме очигледне тврде и неки од бивших чланова ове странке.

- Партија је Драшко Станивуковић. Данас Бореновић нема никакав утицај више, изузев што је потписник - сматра Синиша Ђорђевић, бивши члан ПДП-а.

Како год ПДП је, оцјењују аналитичари, на раскрсници.

- ПДП је данас у озбиљној кризи, доста је подијељен и то осипање је врло видљиво и наставља се и даље - казао је Драго Вуковић, професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Иако већина чланова ПДП-а негира да унутар странке постоји дугогодишња криза, аналитичари сматрају да бројна неслагања, напуштања партије и јавна препуцавања јасно показују да иза ПДП-а нису најсјајнији дани. Какви ће бити они предстојећи?