latinica  ћирилица
22/09/2024 |  17:08 ⇒ 23/09/2024 | 07:32 | Аутор: РТРС

Мост у бањалучком насељу Чесма у завршној фази; Град још није ријешио имовинске односе (ВИДЕО)

Радови на изградњи моста у Чесми, који повезује град са једним од највећих приградских насеља су у завршној фази. За овај капитални пројекат у Бањалуци, Влада и Путеви обезбиједили су 6,6 милиона марака. Иако се брзо гради, мост неће бити у функцији док Град не ријеши имовинско - правне односе и изгради приступну саобраћајницу. На питање, када ће то бити, из Градске управе нисмо добили одговор.
Мост у Чесми - Фото: РТРС
Мост у ЧесмиФото: РТРС

Мјештани бањалучког насеља Чесма кажу да због свакодневних гужви и саобраћајног колапса, више од 60 минута путују до града, иако су од центра удаљени само четири километра. Иако виде да се радови ближе крају, страхују да , ипак, још дуго неће моћи да га користе.

- Изградња овог моста, не само мени него свим мјештанима значи једну везу са градом која ће нам олакшати свакодневну комуникацију, одлазак на посао у школу. Прије неки дан сам путовао сат времена до центра - рекао је Драган Кокан, мјештанин Чесме.

Слађана Недимовић додаје да су тако близу града, а тако далеко.

- Кружимо кроз Траписте, идемо на Инцел. Не знамо стварно више на коју страну да окренемо како би стигли на вријеме, углавном је кашњење, а и живци су при крају - додала је она.

Да су огромне гужве у саобраћају потврђује и Ружица Кресојевић.

- Вјерујем да ће се изградњом моста смањити гужве, ово ће бити обилазница. То пуно значи - каже Кресојевићева.

Путеви Српске су испунили свој дио договора, а пошто Градска управа не ради свој посао, приступни путеви, као и имовинско-правни односи, ни након двије године нису ријешени. Упркос свему, градоначелник је славодобитно најавио да ће мост бити у употреби до краја септембра. Како, када приступни путеви нису завршени?

-  Обавеза Путева Републике Српске је мост. У потпуности га финансирају Путеви у сарадњи са Владом Републике Српске, док је обавеза Града имовиснки пројекти и приступне саобраћајнице. Када Град има неку обавезу видимо како то иде. То иде накарадно и јако споро. Они нису рјешили имовинске односе за приступни пут ни са једне ни са друге стране. Поготово са стране Витамнике и Нискоградње. Тамо није измјењен регулациони план, нема грађевинске дозволе - иситче Боривој Обрадовић посланик у НСРС.

Директор Путева Републике Српске Милан Дакић истиче да још увијек нису добили обавјештење, да ли су ти имовински односи завршени и када ће се урадити приступне саобраћајнице како би мост био пуштен у функцију.

Изградња основне конструкције моста требала би да буде завршена до краја овог мјесеца, након чега слиједи изградња пјешачких стаза, постављање ограде, расвјете и асфалтирање моста.

- Урађени су сви обали обални и средишњи оборци. Урађено је 90 одсто носача на мосту. У наредној седмици очекујемо да практично мост буде спојен са друге стране обале и да монтирамо преостале носаче. Након тога ће остати да се уради коловозна плоча преко моста. Ако вријеме послужи то би могло бити за 15-20 дана - истиче Дакић.

Иако је Чесма једно од најбрже растућих насеља, суочава се са бројним проблемима.

- Што нам смањише 500 метара цесте, ако су нам обећали километар. И канализација и тротоари у све. Они су нама смањили, е то нам је криво - каже Младен петровић члан Савјета Мјесне заједнице Чесма.

Прије ће се изградити мост дужине скоро 172 метра и ширине више од 15 метара него што ће Град рјешити имовинско- правне односе и приступни пут, поручују из Путева Српске. Уколико Град ускоро не заврши свој дио посла, цијели пројекат би могао каснити.