latinica  ћирилица
22/09/2024 |  17:02 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Може ли Европски суд за људска права охрабрити Суд БиХ да, ипак, позове Шмита за свједока у процесу против Додика и Лукића? (ВИДЕО)

Пред Европским судом за људска права на сједници заказаној за новембар, у предмету Ковачевић, који отвара питање промјене Устава БиХ, свједочиће и Кристијан Шмит. Адвокат предсједника Републике Српске Горан Бубић пита да ли је то прилика да Суд у Сразбуру охрабри Шмита да се коначно појави пред Судом БиХ као свједок у актуелном процесу против Милорада Додика и Милоша Лукића.
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Фото: СРНА
Зграда Европског парламента у СтразбуруФото: СРНА

То би била прилика да се отклоне све нејасноће у вези његовог статуса , ипак досадашњи ток судског процеса показао је кажу правници да се намјерно одбија Шмитово појављивање пред Судом.

Сазнање да ће се као свједок појавити пред Европским судом за људска права, намеће питање зашто Кристијан Шмит одбија да свједочи пред Судом БиХ у актуелном процесу против предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника. Одговор је једноставан, у Стразбуру ће га прихватити као високог представника док би се пред адвокатима Милорада Додика и Милоша Лукића "знојио" да докаже тај статус.

- Зато би овакво поступање Европског суда за људска права требало охрабрити Суд БиХ да се Шмит, ипак, позове и саслуша као свједок у кривичном предмету против предсједника Додика и Милоша Лукића. Појављивање пред судом државе,у којој столује, додуше под противрјечним околностима, није никакво унижавање већ би представљало израз поштовања према правосуђу у БиХ - рекао је Горан Бубић, одбрана предсједника Републике Српске.

Судија Сена Узуновић одбила је захтјев одбране Милорада Додика да свједочи Кристијан Шмит, јер наводно има дипломатски имунитет. Умјесто релевантне Резолуције Савјета безбједности о именовању, на волшебан начин вјероватно на интервенвцију бившег предсједника Суда Ранка Дебевца у процес је уведена Информација МИП из децембра 2023. о дипломатском статусу високог представника. Да мистерија буде већа, тај документ не спомиње се у оптужници и није насловљен на број кривичног предмета.

- У судском спису се појавили документи који нису проведени као докази. У тим прилозима наводно је Њемачка рекла да је Шмит високи представник и онда је ОХР доставио МИП да се он прогласи, односно да му се изда легитимација са потпуним имунитетом. Бечка конвенција то не предвиђа тако - рекао је Миљкан Пуцар адвокат.

Позив Кристијану Шмиту да се пред Европским судом за људска права саслуша у својству свједока, без обзира на које околности, доказ је да нема разлога да се у истом својству не позове и салуша пред Судом БиХ. Од Шмита би сазнали ко га је, када и како именовао а ко потврдио именовање, тада би кажу правници "пале све маске".

- Кривично дјело које му се ставља на терет и једном и другом и Лукићу и предсједнику Додику јесте неизвршавање одлука високог представника. Па сама логика ствари јесте па дајте да саслушамо тог човјека. Прво и основно питање, да га питамо јеси ли ти високи пртедставник . Или се лажно представљаш - рекао је Миодраг Стојановић адвокат.

Извјесно је да се Кристијан Шмит неће појавити пред Судом јер би се као кула од карата распала тврдња да је легитимни високи представник који има право да интервенише у домаће законе, што је основ за судску хајку на легитимно изабраног предсједника Републике Српске.