latinica  ћирилица
22/09/2024 |  16:47 ⇒ 23/09/2024 | 07:33 | Аутор: РТС

Вучић у Њујорку: Говорићу о позицији Србије; КиМ најважнији дио мог говора (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Њујорку да постоје велике разлике када је у питању мир у свијету.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Њујорку да постоје велике разлике када је у питању мир у свету.

- Што се тиче теме мог говора, данас ћете само део тога да видите, а биће опширније у говору у УН. Говорићу о позицији Србије и ономе што је важно за нашу земљу, али и о урушавању свих међународних права - истакао је Вучић.

Александар Вучић који је дошао у Њујорк на дводневни Самит о будућности у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, рекао је данас новинарима да је овај самит нешто за шта су многи мислили да неће моћи да функционише.

Предсједник Србије изјавио је да ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са свјетским лидерима, као и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 часова по српском времену и да ће говорити прије свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права, као и о КиМ.

- Антонио Гутерес је поставио пет тачака, а то су одрживи развој, два су мир и безбједност, па енергетика и климатске промјене, млади и њихова будућност, и посљедња је трансформисање управљања. Кроз резолуције које су доносиле УН дошло се до тога да сви опет траже рјешења о мултилатерализму. Али оно што ја могу да кажем је да постоји глобални југ, и велике западне силе. Велике су разлике између њих, па и око начина финансирања. Запад неће да руши своју финансијску архитектуру - истакао је Вучић.

Напоменуо је да данас има састанак са Реџепом Тајипом Ердоганом и да постоје многе теме о којима треба да разговарају.

У сједишту Уједињених нација у Њујорку данас почиње дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату сједнице у уторак, 24. септембра.

На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и предсједник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији.