latinica  ћирилица
22/09/2024 |  16:43 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Шредер: Они који вјерују у побједу над Москвом, нека се присјете историје

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер позвао је на преговоре са Русијом за рјешавање сукоба у Украјини, а онима који вјерују да је могућа војна побједа над Москвом, посавјетовао је да се присјете лекција из историје.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Препоручујем свима који верују у ову побједу над Русијом да погледају историјске књиге од Наполеона до Хитлера – сви су пропали - рекао је Шредер за "Велт".

Он је нагласио да ће сукоб у Украјини морати да се оконча преговорима.

- У сваком случају не може се ријешити војним путем, већ компромисом - додао је он.

Према његовим ријечима, Запад игнорише легитимне безбједносне интересе Русије и потцјењује могуће изгледе за ескалацију тензија у Украјини.

- Ми Нијемци морамо да се понашамо посебно пажљиво и конструктивно у свјетлу историје Другог свјетског рата и злочина почињених у име Њемачке - упозорио је Шредер.

Предсједник Русије Владимир Путин изнио је раније иницијативе за мирно рјешавање сукоба у Украјини: Москва би одмах прекинула ватру и изјавила да је спремна за преговоре након повлачења украјинских оружаних снага са територије нових региона Русије. Осим тога, додао је, Кијев мора да изјави да се одриче намјера да уђе у НАТО, да изврши демилитаризацију и денацизацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски статус.