latinica  ћирилица
22/09/2024 |  14:16 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Београд: Премијера документарног филма "Људи Христови - наше вријеме"

У Београду, у Југословенској кинотеци, одржано је премијерно приказивање документарног филма "Људи Христови - наше вријеме". Премијери су приствовали Његова Светост Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Порфирије, Епископ бачки Иринеј, Емир Кустурица, Јован Марковић и многи други представници интелектуалног, вјерског и политичког живота.
Патријарх Порфирије и Емир Кустурица - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије и Емир КустурицаФото: РТРС

Тема овог филма су околности у којима се данас налази православље а наручито кроз призму страдања Украјинске православне цркве, њиховог свештенства и вјерног народа. Такође, филм баца свјетло на остала дешавања која данас угрожавају човјечанство као и њихова рјешења која су можемо пронаћи у православљу и вјери Христовој.

Режисер и сценариста филма је један од оснивача југословенске филмске школе, Јован Марковић, а саговорници у филму су: Епископ бачки Иринеј, Емир Кустурица, Јован Марковић, Руслан Калинћук – мисионар и филозоф из Ивано-Франковска, отац Николај Магиљни из Кијева, Вукан Марковић – професор филозофије Универзитета у Кембриџу, Јан Таксјур – пјесник, писац, педагог и телевизијски водитељ из Кијева који је ухапшен 2022. године, а путем размјене затвореника ослобођен 2023. године, Марио Селвини – православни свештеник, филозоф и пјесник из Италије.

- Мислим да овај филм треба приказивати у свакој школи прије наставе. Рат је Украјинцима продат за скупе паре, а ми сви који смо гледали филм питамо и претпостављамо ко ће узети камату за те огромне новце који су се тамо слили. Православље је окренуто потпуно људској личности и у борби за опстанком ће побиједити - нагласио је Емир Кустурица.

Епископ бачки Иринеј изјавио је да је за њега част и благослов што је добио прилику да се појави и говори у оваквом филму, а да о њему неће говорити, будући да сматра да је све вриједно помена већ речено.

Украјински филозоф и књижевник Руслан Калинчук је говорећи о томе како је "Током актуелног рата кијевски режим, под утицајем западноевропске политике, одузимао храмове и затварао свештенике Украјинске православне цркве" нагласио је:

- Тешка срца сам гледао овај филм. Вјерујте ми да смо у филму видјели само мали дио ужаса који данас доживљава украјински народ - јасан је Калинчук.

Он се обратио директно новинарима и апеловао на представнике медија који живе у Европи и Америци:

- Молим вас, објавите и кажите вашим читаоцима и слушаоцима оно што се дешава - наводи Калинчук.

Сценариста и редитељ Јован Марковић је рекао да се у овом рату бори за човјека у потпуности, његов ум и што је најважније, за његову душу.

- Више је него јасно, а тиме и жалосно што увлачење читавог човјечанства данашњице у свој вртлог уништења, представља сазнајни рат у сферама духовног, културног, менталног живота народа и сваког човјека понаособ - навео је Марковић.

Из онога што саговорници из овог филма поручише јасно је да су човјек и његова душа, његов смисао и сврха опстанка постали роба.