latinica  ћирилица
22/09/2024 |  12:40 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Ергела "Зелена долина" код Прњавора - Традиција и љубав према коњима (ВИДЕО)

Локман Иришкић из Прњавора истински је заљубљеник у коње, а на његовој ергели "Зелена долина" годинама се узгајају различите пасмине ових племенитих животиња.
Коњи - Фото: РТРС
КоњиФото: РТРС

Још као дјечак, гледао је оца како тимари коње, а чим је стасао одлучио је да и сам набави племените животиње. Са 18 година купио је Шарца. Годинама крдо је расло, знало их је бити и око 50, а данас на 100 дунума Ранча "Зелена долина" ужива 36 коња.

- Волим коње, као дијете сам волио коње, отац ми је држао коње некада давно. Када сам имао прилику први пут да купим коња, купио сам и никада нисам био без коња - каже Иришкић.

Додаје да веома воли коње.

- Мене више коњи коштају, него да имам неку корист од њих, али волим, не могу без коња, љубав је нешто што јаче од мене. Знао сам да продам, да остане пар комада, па онда опет набавим или се кобила ождријеби - истиче Иришкић.

Липицанери, посавци и хладнокрвни коњи главни су становници највеће приватне ергеле у Српској. Сваки има своје име, а колика је повезаност домаћина са коњима, најбоље говори Голубова прича.

Стар је негдје 14 - 15 година. Ја сам га купио младог и 2016. године је проглашен за најљепшег и најјачег коња. Имао је највише понуда те године. Продао сам га ја у Србију и вратио се поново из Србије и тамо је исто побјеђивао и људи су га продали исто за велике паре - наводи Иришкић.

Иако је по мишљењу многих Голуб најљепши, ипак није успио да освоји срце домаћина као кобила Цица.

Сви су моји коњи мирни и воле се сви мазити, поготово када узмете чешагију да их очистите, онда се умире, ставе главу на твоје раме, уживају у томе. Као човјек када се купа. Годи им то. Десило се некада да коњ хоће да удари, ако му се нисте јавили, па он из страха, може се десити и дешавало се, а овако не - додаје Иришкић.

Прије четири године Иришкићи су набавили први фијакер, а због велике потражње младенаца да до потписа за улазак у брачну луку, дођу фијакером, набавио је још два нова. Посла имају да не могу све ни стићи. Гдје-год крену, каже главна су атракција, па често и младенци остану у другом плану.

- Не можеш сваком дати фијакер и коње, због пуцања, буке, вике, галаме, значи морају бити озбиљни људи и морају људи знати - истакао је Иришкић.

На имању од 100 дунума, осим коња има и овце, али је стадо од 300 због недостатка радне снаге, морао смањити на 150. Тешка срца признаје да би се из истог разлога ускоро и крдо коња могло "осути".

Није лако ни обучавати коње за вожњу фијакером, а проблем представља и све мање ковача. Узданица, да ће наставити његовим стопама су му три сина јер сви једнако воле коње као и он, само су за разлику од њега који ужива у фијакерима, спретнији су да оседлају коње и јашу...