latinica  ћирилица
22/09/2024 |  11:55 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Велико интересовање малишана за приједорску Музичку школу "Саво Балабан"

Позитивно интересовање за приједорску Музичку школу "Саво Балабан", примјетно је и ове школске године.
Клавир - Фото: РТРС
КлавирФото: РТРС

Малишани музичко образовање почињу припремним разредом, а ове године Музичку школу похађа 346 ученика.

Највеће интересовање у приједорској музичкој школи "Саво Балабан" је за клавир, али нуде се и бројне друге опције, теоријски и инструментални смјер. Лазар Трамошљанин опредијелио се за кларинет, а Анђела Станојевић за соло пјевање.

- Кроз основну школу, од шестог разреда била активни члан хора, послије градског хора, када је настао, и тад сам знала да је некако музика мој пут - рекла је ученица Музичке школе "Саво Балабан", Анђела Станојевић.

Приближити дјеци музику, али водити рачуна и о васпитним елеметнима образовања, циљ је професора Музичке школе.

- Смиса свега је не само да се дјеца науче свирати инструмент, него да то дијете буде и кулутнро, да буде васпитано - каже професор хармонике Милош Зец.

- Мој циљ, као и циљ самих тих теоретских предмета јесте приближавање музике ученицима, односно младим музичарима, да лакше и боље схвате шта се то дешава у музичком дјелу - додао је професор теоријске групе предмета Горан Вулета.

У новембру ће професори музичке школе одржати концерт у приједорском Позоришту.

- Имаћемо професоре који су у пензији, бившег директора и ми заједно ћемо учествоватии презентовати публици која буде тада са нама на који начин, како је настала шта се прожимало кроз 30 година и на којем смо мјесту сада - истакао је директор Музичке школе "Саво Балабан", Аљоша Новаковић.

Идуће године Музичка школа "Саво Балабан" прославља јубилеј - 70 година од оснивња. Тим поводом биће организован цјеловечерњи концерт на Тргу Зорана мајора Карлице.