latinica  ћирилица
22/09/2024 |  11:55 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

У Љубињу обиљежена слава општине и храма Рођења Пресвете Богородице (ВИДЕО)

У Љубињу је, у присуству бројних вјерника, представника локалних заједница из Херцеговине и републичких институција, обиљежена слава храма Рођења Пресвете Богородице и општине, традиција која није прекидана вијековима.
Слава општине Љубиње - Фото: РТРС
Слава општине ЉубињеФото: РТРС

Та локална заједница, послије дугогодишњих најава, коначно је завршила неке инфраструктурне пројекте.

Новцем из локалног буџета и кредитним средствима, коначно је завршена централна, Светосавска улица у Љубињу. Са буџетом од непуних четири милиона марака, поручују из Општине, претходних година имали друге приоритете.

- То је нешто што нас је чекало дуги низ година, али смо се одлучили да урадимо приградска насеља - рекао је начелник општине Љубиње, Стево Драпић.

Послије нешто више од двије године, и администрација је уселила у дио општинске зграде, који је био оштећен у земљотресу прије двије године. Завршено је уређење и постављање канализационе мреже у мањим градским улицама. Новац из кабинета предсједника Српске, каже Драпић, уложен је у спортску инфраструктуру. Ипак, нерјешив проблем је недостатак радних мјеста, па се млади све чешће одлучују за одлазак. Они који остају углавном се баве пољопривредом.

Осму годину рада и славу обиљежило је и предузеће "Аливитфарм", јединствен погон за прераду бијелог, љубињског лука. Са годишњом производњом од око милион и по јединица, њихови производи, кажу, осим екс ју тржишта, стижу у западноевропске земље, америчко и азисјко тржиште. Производња се одвија под контролом науке.

- Утицај науке и учешће науке овде је велико, од стандардизације производа, технолошких процеса, унапређења сировине, финализације контролисане производње, у сваку фазу укључена је наука - истиче проф.др. Ивана Нешић са Медицинског факултета на Универзитету у Нишу.

Финализацијом нових производа и отварањем нових тржишта, наводе, ствараће се претпоставке и за отварање нових радних мјеста.