latinica  ћирилица
22/09/2024 |  10:25 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Атлетичарка Јелена Гајић исписала историју краљице спорта у Српској (ВИДЕО)

У 15 година дугој спортској каријери освојила је бројне награде и признања. Ово је прича о дјевојци која је спорту посвећена 24 сата.
Јелена Гајић - Фото: РТРС
Јелена ГајићФото: РТРС

Све је почело прије деценију и по, када је на наговор другарице из разреда отишла на први тренинг. Већ тада је схватила да је атлетика спорт којим се жели бавити. Да је одлука исправна, показало се врло брзо, када је резултатима које је биљежила у тркама на 400 и 800 метара, упркос тешким условима за тренирање, почела писати историју краљице спорта у Прњавору.

- Тренирали смо по улицама, сналазили смо се како смо могли, али ипак сам ја и из ових улица остварила Балканску медаљу као најмлађа у тој трци на 1.500 метара, освојила сам тада златну медаљу, тако да ја увијек говорим да нису услови толико битни, колико је битно оно што ви носите у себи и са собом - рекла је Гајићева.

А у себи Јелена носи побједнички дух, успјесима готово да се не зна број! Седам година за редном била је најуспјешнија спортисткиња Прњавора, полуфиналисткиња Европског првенства, такмичила се у финалу Медитеранских игара, освајачица је двије Балканске медаље, поставила је и неколико рекорда Српске и БиХ.

- Свако такмичење претходно, стимулише вас за свако наредно. Тако да свака сезона ми је била боља од боље, поготово протеклих осам година, свака је била година прогресивна, тако да имам разлог зашто да наставим тренирати - каже Јелена.

И није само у атлетици успјешна! Свакодневне вишесатне тренинге успјела је да усклади и са другим обавезама и да на Факултету за физичко васпитање и спорт буде студент генерације. Све то каже не би могла, да није имала подршку породице и пријатеља. Другарица Николина, најбоље је разумије и сама се бави пливањем, па зна на најбољи начин да прослави спортске успјехе, али и пружи ријечи утјехе, ако зацртани циљеви нису остварени.

- Без обзира на какву препреку да је наишла, никада није одустала и то стварно сви треба да примјењују и угледају се на то. Пријатељ којег свако може да пожели, увијек је ти и у добру и у злу, опуштена, скромна и посвећена оном што ради - истакао је Никола Копања из Бањалука.

Из родног Прњавора Јелена се због тартан стазе која јој је неопходна у тренажном процесу, преселила у Бањалуку. Тренутно ради без тренера, иза ње је довољно искуства и стеченог знања на факултету да најбоље зна направити план рада, иако признаје да је једноставније организовати тренинг, него реализовати зацртане циљеве.

- Мој дефинитивно најдражи резултат је овогодишњи резултат, који смо мој претходни тренер Владимир Јаковљевић и ја дуго гањали, могу тако рећи. То је рекорд на 800 метара испод 2.05, сада је 2.04.51. То је била велика жеља нама двома, тако да успјела сам ове године - додала је Јелена.

Предано ће радити и у наредном периоду. Циљ за ову сезону у дворани јој је да своје рекорде у Српској и БиХ подигне за степеницу више. А током љета ће покушати да се приближи норми за европско и свјетско првенство.

Круна каријере био би каже одлазак на Олимпијске игре, након чега ће у спортску пензију. Иако се завршетку њене каријере не радујемо, увјерени смо да ћемо Прњаворчанку гледати на Олипијади већ 2028. у Лос Анђелсу.