latinica  ћирилица
22/09/2024 |  09:16 ⇒ 11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Граната уклоњена из центра Београда

Артиљеријска граната из Првог свјетског рата, пронађена на градилишту у Влајковићевој улици, у центру Београда измјештена је и на путу је ка Делиблатској пешчари, гдје ће бити уништена.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Граната је, преко Панчевачког моста, на путу ка Делиблатској пешчари, наводи јавни сервис.

У Влајковићевој улици, у центру Београда, јутрос је у осам часова почела акција измијештања артиљеријске гранате пронађене на мјесту изградње подземне гараже.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао да је у акцији учествује 130 припадника МУП-а, од тога су 100 припадници Сектора за ванредне ситуације и 30 су припадници полиције.

Министар је рекао да је све испланирано и да не би требало да буде било каквих проблема, али да је опрез неопходан напомињући да је траса транспорта гранате обезбијеђена.

- Ово није први пут да је оваква направа пронађена у Београду. Ријеч је о више стотина, па и хиљада комада. Ово је шеста која је пронађена ове године - рекао је Дачић.

Граната је од 305 милиметара, и више од 280 килограма тежине.

- Јављали су нам се одређени људи који се баве прикупљањем тих историјски значајних раритета који су остали још у животу послије 100 година, са молбом да их сачувамо и на неки начин деактивирамо како би били изложени у неким музејима, што неће бити могуће - изјавио је Дачић.

Граната пронађена током радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици стара је више од 100 година, из Првог свјетског рата и аустроугарске је производње.