latinica  ћирилица
22/09/2024 |  08:38 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Успјешна сарадња УКЦ са љекарима из Бјелорусије (ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци посјетила је делегација Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантацију и хематологију из Минска ради унапређења сарадње по питању трансплантације и других области медицине.
Владо Ђајић и Олег Калачук - Фото: РТРС
Владо Ђајић и Олег КалачукФото: РТРС

У Научно-истраживачком центру за хирургију, трансплантологију и хематологију у Минску током посљедње двије године обављене су 24 кадаверичне трансплантације бубрега пацијентима из Српске.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић изјавио је за РТРС да је пресрећан због ове сарадње јер је људима који не могу да функционишу без дијализе омогућено да живе као потпуно здрави људи.

- Захваљујем колегама из Бјелорусије, као и својим колегама из УКЦ-а Републике Српске који раде на овој веома успјешној сарадњи и стварају претпоставке за трансплантацију нашим пацијентима. Велику захвалност дугујемо и предсједницима Бјелорусије и Српске Александру Лукашенку и Милораду Додику, који су отворили врата сарадње и омогућили да лакше остварујемо сарадњу између наших здравствених установа - рекао је Ђајић.

Замјеник директора за медицинске послове Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантологију и хематологију из Минска Олег Калачик истакао је да је та установа међу 10 водећих центара за трансплантације у свијету.

- Наша сарадња са УКЦ је веома успјешна, најприје смо се упознали са пацијентима, па тек онда са љекарима. Драго нам је да смо помогли вашим пацијентима и олакшали им живот. Циљ наше посјете је да видимо 24 пацијента којим су урађене трансплантације и да покренемо питање трансплантације бубрега у овој установи - рекао је Калачик.

Додао је да је УКЦ веома добро опремљен те да има врхунске стручњаке.