latinica  ћирилица
22/09/2024 |  07:51 ⇒ 11:57 | Аутор: Агенције

ИДФ: Пресретнуте све ракете које је Хезболах лансирао током ноћи; Стејт департмент позвао Американце да напусте Либан

Израелска војска саопштила да је Хезболах током ноћи испалиo 24 ракете на сјевер Израела и да их је све пресрела противваздушна одбрана. Стејт департмент позвао Американце да напусте Либан и не путују у ту земљу због "непредвидиве природе сукоба".
Газа (Фото: EPA-EFE/MAHMOUD ZAKI, илустрација) -
Газа (Фото: EPA-EFE/MAHMOUD ZAKI, илустрација)

Стејт департмент позвао Американце да напусте Либан и не путују у ту земљу

Амерички Стејт департмент позвао је Американце у Либану да напусте ту земљу због ескалације сукоба између Израела и Хезболаха, док су комерцијални летови и даље доступни.

- Због непредвидиве природе текућег сукоба између Хезболаха и Израела и недавних експлозија широм Либана, укључујући Бејрут, америчка амбасада позива грађане САД да напусте Либан док су комерцијални летови још увек доступни - навео је Стејт департмент у саопштењу.

Комерцијални летови су тренутно доступни, али са смањеним капацитетом.

Ако се безбједносна ситуација погорша, комерцијалне испоруке могу да постану недоступне.

У саопштењу је додато да америчка амбасада можда неће моћи да помогне грађанима САД који одлуче да остану у Либану.

Стејт департмент је такође позвао грађане да не путују у Либан због криминала, тероризма, грађанских немира, киднаповања и ризика од оружаног сукоба.

ИДФ: Пресретнуто свих 24 ракета које је Хезболах лансирао на сјевер током ноћи

Израелска војска саопштила је да је либанска милитантна група Хезболах током ноћи испалила 24 ракете на сјевер Израела и да их је све пресрела противваздушна одбрана.

Велики комади гелера пали су у долину Језрел након пресретања, нанијевши штету на штали у једној области и лакше ранивши једног човјека.

Војска такође наводи да су таласи ваздушних напада у Либану јуче поподне и током ноћи вјероватно осујетили већину планираних лансирања Хезболаха.

Погодили су стотине ракетних бацача Хезболаха усмјерених на сјеверни Израел, наводи ИДФ.

Хитна помоћ је саопштила да су три особе лакше повријеђене у посљедицама ракетних напада у Крајоту и Доњој Галилеји.

Израелска војска наставља са операцијама широм Појаса Газе. На мети ИДФ-а била је школа "Eл Фалах" у насељу Eл Зејтун, јужно од града Газе, у којој су се налазила расељена лица. Погинула су најмање 22 Палестинца, а 30 су повријеђена.

Израелска војска, са друге стране, тврди да је извела напад на групу Хамасових оперативаца у командној просторији која се, како кажу, налазила у оквиру школе.

Директорка компаније повезана са експлозијама пејџера у Либану саслушана је у Мађарској обавештајној служби – тврди да није направила пејџере и да је она "само посредница".

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган осудио је израелске нападе у Бејруту, оцијенивши да Израел изводи нападе попут терористичке организације.

У израелском ваздушном нападу на команданте Хезболаха у предграђу Бејрута изведеном у петак погинуло је најмање 37 људи, укључујући троје дјеце и седам жена, саопштило је либанско министарство здравља, а спасиоци и даље трагају за људима несталим у рушевинама.

Израелска војска тврди да је готово уништено вођство Хезболаха.

Та либанска група је, са друге стране, именовала 16 припадника те групе убијених у израелском ваздушном нападу на Бејрут, укључујући високог лидера Ибрахима Акила и још једног врховног команданта Ахмеда Вахбија.