latinica  ћирилица
22/09/2024 |  07:34 ⇒ 07:37 | Аутор: АТВ

Амиџић: Бањалука се налази у финансијском колапсу, педагози објашњавали саобраћај

Срђан Амиџић, генерални секретар СНСД-а, говорио је за АТВ о ситуацији у Бањалуци, првенствено саобраћајној али и о осталим проблемима у овом граду.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Он је рекао да је апсолутно неприхватљиво да су појединци из Градске управе Бањалука, који су по вокацији педагози, објашњавали како саобраћај у граду треба да се одвија.

Релација коју смо прелазили за 15-так минута сада нам треба 45 минута, примјећује Амиџић оно што и остали Бањалучани виде већ неко вријеме.

- Према ријечима људи из струке, ми имамо проблем попречних веза односно немамо мостова. Да се завршио мост у насељу Долац ми бисмо сасвим сигурно имали релаксиранију ситуацију. Поражавајуће је и то да Путеви Републике Српске обезбиједе средства да се раде неки пројекти а онда из града имамо ситуацију да се не могу потрошити и ти неки готови новци. Оно што се дешава код Меркатора или што се дешава код Ауто сервиса Видовић је апсолутна неспособност градске администрације да добијена средства не могу да искористе -истакао је Амиџић за АТВ-а.

Говорећи о мосту у Чесми, Амиџић је рекао да ће "Путеви" завршити овај мост али да град неће завршити приступне саобраћајнице и мост ће, како каже, бити као споменик.

- У Градску управу треба да се врати струка и да о томе говоре они људи који се разумију. Од овога ми нећемо имати ништа, него још већа и већа чекања - рекао је Амиџић.

Како имате једну саобраћајну револуцију тако у Бањалуци имамо и једну финансијску револуцију која се још увијек не види, каже Амиџић. Ако погледамо финансијски извјештај онда је апсолутно јасно у каквом финансијском колапсу се налази град Бањалука, додаје.

- Морамо да знамо шта је приоритет и ко је платио то шеталиште или видиковац. Они који се са тим одушевљавају треба да знају ко је то платио. А ја ћу вам сад рећи ко је то платио. Град Бањалука осам мјесеци није исплатио помоћ корисницима, средства за лијечење и рехабилитацију кад су у питању ратни војни инвалиди Војске Републике Српске. Планирана средства су 570.000 КМ. Када идемо по том шеталишту онда морамо да знамо да то платили ови људи - изјавио је Амиџић.

Први пут у историји Бањалуке имамо ситуацију да нису исплаћене дознаке грађанима које се исплаћују из буџета града према Центру за социјални рад у укупном износу од 533.000 КМ.

- Па су тај видиковац платили дјеца без родитељског старања за које није плаћен смјештај, њих 58, платили су га старија лица у хранитељским породицама, њих 14, па су тај видиковац платили дневни центри гдје имамо 550 корисника. Нису плаћене персоналне асистенције, нису плаћене прихватне станице за дјецу и одрасле и тако даље. Ако је цијена видиковца да ови људи нису добили своја средства и да неће моћи користити услуге које треба да користе, за мене је то прескупо и то је оно што се дешава у Градској управи - истакао је Амиџић.