latinica  ћирилица
21/09/2024 |  19:43 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Да ли ће грађани БиХ бити ослобођени плаћања ПДВ-а на куповину прве некретнине? (ВИДЕО)

Да ли ће грађани БиХ бити ослобођени плаћања ПДВ-а на куповину прве некретнине? Ако се пита представнике и кадрове Републике Српске - хоће. Међутим, приједлог измјена закона који је предложио министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, треба да прође у оба дома Парламентарне скупштине.
Некретнине - Фото: РТРС
НекретнинеФото: РТРС

Подршка на нивоу БиХ за иницијативу постоји и у форми приједлога и могла би да се нађе на првој наредној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Један од главних разлога одласка младих из БиХ, покузују готово сва истраживања, јесте немогућност рјешавања стамбеног проблема.

Усвајањем измјена закона које је предложио министар Срђан Амиџић, куповина прве стамбене јединице знатно би била олакшана.

Онима који су већ започели процес куповине стана, био би омогућен поврат ПДВ-а.

- Уколико је неко сада нашао неки стан по цијени од 3.000 марака по квадратном метру, слободно нека потпише предуговор, резервише, уплати капару, а не да чека усвајање закона које може трајати два до три мјесеца и да доведе себе у ситуацију да тада када се усвоји закон, тај стан кошта 3.200 марака. Значи, наступили смо и са те стране одговорно - наглашава Амиџић.

Ову мјеру иницијално је први предложио предсједник Републике Српске Милорад Додик, како би се олашала куповина прве некретнине.

Данас, ова иницијатива се односи на читаву БиХ. Предсједник Српске каже да подршка за ову мјеру на заједничком нивоу постоји.

- То је нешто што ће омогућити, прије свега младим људима који купују станове да могу да купе без пореза, а то значи неких 17 одсто, да се та прва некретнина ослободи. Кад се тај стан послије буде продавао морало би да се плаћају све даџбине - наводи Додик.

И Влада Српске спремна је да подржи иницијативу.

Премијер Радован Вишковић каже да ће српски кадрови у заједничким институцијама као и у Управи за индиректно опорезивање гласати за усвајање мјере.

- Та мјера или повластица ће се користити у читавој БиХ и за младе брачне парове и људе из хрватског, бошњачког и српског народа, према томе не видим ниједан разлог да би било против. Али знајући како владају односи у БиХ, не би ме изненадило да буду против - рекао је Вишковић.

За добробит грађана, око ове иницијативе не би требало бити спора.

Али свакако да не би било први пут да једна сасвим разумна и добронамјерна иницијатива буде блокирана само зато што долази из Републике Српске.