latinica  ћирилица
21/09/2024 |  19:35 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Потврђено - ОБА БиХ, уз подршку странаца, припремала атентат на Додика и Вучића (ВИДЕО)

Коме и због чега сметају предсједници Републике Српске и Србије? Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ са тадашњим директором Османом Мехмедагићем Осмицом припремала је атентат на предсједнике Милорада Додика и Александра Вучића, потврдили су ово званичници Српске. Откривају да је ОБА тада потпуно разрадила шему и мрежу праћења,а из Федерације су то медијски припремали. Спремне су, кажу, биле и групе за егзекуцију. Инсититуције Српске и Србије су на вријеме добиле ту информацију, па су планови осујећени. Један је то, кажу, од разлога зашто је Мехмедагић ухапшен.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Циљ јасан. Стратегија развијена. Прије неколико година ОБА на челу са тадашњим директором Османом Мехмедагићем Осмицом разрадила је план ликвидације двије кључне политичке личности у Српској и Србији- предсједника Милорада Додика и Александра Вучића. Све су планирали,али не и да ће у тој намјери бити осујећени. До званичника Српске и Србије на вријеме је стигла та информација.

- Била је потпуно разрађена шема у којој су прво развили мрежу праћења у Србији Вучића и његових активности. Вршили су медисјку припрему свега тога у Федерацији према Вучићу и мени. Сада постоје и докази организационог карактера да су се спремале и групе за егзекуцију и остало./ Ако има неко обавјештајну службу има Србија. Мисле да могу у Србији нешто да ураде Они су будале. Знали смо то - истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Да су институције на вријеме добиле обавјештајне информације потврдили су и предсједник парламента Српске Ненад Стевандић и премијер Радован Вишковић. Кажу, намјера Осмице и ОБЕ првенствено је била институционално ослабити Српску и Србију. Вишковић открива да план нису ковали сами.

- Немојте се заносити да су то могли сами ту су биле стране обавјештајне агенције. Имали смо, захваљујући нашим пријатељима, информације на вријеме, и то се није десило. Али, није ништа искључено и немојте се заваравати да је то ад акта - рекао је Радован Вишковић, премијер Српске. 

Ненад Стевандић, предсједник НСРС каже дса тада није постојао механизам да се то докаже.

- Није постојао механизам да се то тада докаже. Они који су то припремали су у затвору или су збрисани са политичке сцене, а ми који чувамо Српску смо ту са Републиком Српском - истакао је Стевандић.

Неки јесу у затвору, али нема опуштања, сматрају званичници. Свакодневни притисци на Српску, кажу, упозоравају да је на политичкој и друштвеној сцени још много истомишљеника бившег директора ОБЕ. Потврђују то и стручњаци за безбједност.

- Упућује на то да је БиХ земља у којој се грађани не могу имати повјерења у њу и не могу се осјећати сигурним ако су највиши званичници и политичке личности угрожене и ако је јавно упућена пријетња њиховом животном интегритету. Немогу се ни други осјећати сигурно - поручио је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука.

Подсјећамо, да је у марту ове године предсједник Милорад Додик рекао да му се константно пријети да ће бити ухапшен и да је добио информацију да ће пуцати у њега ако људи који га чувају пруже отпор. Да ли свему овоме у прилог иде и монторан процес против њега, америчке санкције и изјаве појединаца да је Додик сметња у БиХ, питају стручњаци за безбједност у Српској.