latinica  ћирилица
21/09/2024 |  17:37 | Аутор: ТАНЈУГ

У Прањанима обиљежено осам деценија од спасилачке "Мисије Халијард"

Полагањем вијенаца и свечаном церемонијом данас је у меморијалном комплексу на Галовића пољу, изграђеном на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, обиљежено 80 година од операције "Ваздушни мост" – "Мисија Халијард".
80 година од операције "Ваздушни мост“ – "Мисија Халијард" (Фото: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ) -
80 година од операције "Ваздушни мост“ – "Мисија Халијард" (Фото: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ)

Церемонију је предводио изасланик предсједника Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, а вијенце су положили и амбасадорСАД Кристофер Хил, представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Горњи Милановац, делегације пет држава учесница "Мисије Халијард" и Фондације Халијард са члановима породица учесника ове мисије.

Мисија Халијард је једна од највећих операција спасавања савезничких пилота оборених на простору који је контролисала нацистичка Њемачка током Другог свјетског рата.

Хил је изјавио да је Операција Халијард највећа и најуспијешнија акција спасавања у Другом свјетском рату.

- Прије 80 година видјели смо храброст оба народа. Данас не можемо да достигнемо оно што су они урадили, али можемо ићи напријед. Они су живјели у тешким и сложеним временима, а упркос свему томе разликовали су добро и зло. Након чувене мисије, сви су се вратили својим обичним животима, а замислите све проблеме које су имали док су градили писту. Нису имали ни Гугл, а језичке проблеме су савладали и њиховим примјером можемо бити инспирисани - рекао је Хил.

Џон Капело, предсједник фондације "Мисија Халијард", између осталог је на Галовића пољу, истакао да на темељима наших предака треба да градимо и односе у будућности.

- Ми данас не градимо писту, ми данас градимо односе са Србијом, односе који су пуни поштовања, заједничких вриједности и жеље за миром свуда у свијету - рекао је Капело.

Старовић је том приликом истакао да је данашњи дан ишчекивао пуних 26 година, откада је први пут закорачио на Равну Гору.

- Када су појачана савезничка бомбардовања кључних ресурса Трећег рајха за даље вођење рата, Срби су у том кључном историјском моменту спашавали савезничке авијатичаре и тиме створили трајан залог пријатељства и поштовања између Србије и Сједињених Америчких држава - рекао је министар Старовић.

Он је напоменуо да данас, када кажемо Други свјетски рат, "прве асоцијације су нам Битка код Стаљинграда, Операција Оверлорд, опсада Лењинграда, Битка за Мидвеј, борбе за Берлин, док допринос који је дао српски народ у овом страшном сукобу често бива неоправдано заобиђен и заборављен".

Обиљежавању осме деценије "Мисије Халијард", у којој је уз помоћ српског становништва и Југословенске војске у отаџбини спасено 500 америчких пилота, присуствовала је и предсједница Покрајинске владе Маја Гојковић.

- Операција Халијард је величанствено свједочанство храбрости српског народа и српских војника, који су жртвовали своје животе и животе својих породица да би спасли америчке пилоте - изјавила је Гојковић и подсјетила на то да је у комунистичком режиму овај догађај био прикривен велом тајне, саопштила је Покрајинска влада.

- Важно је да се сјећамо, и да знамо да је операција Халијард једна од најсвијетилијх страница билатералних односа између Србије и САД - нагласила је Гојковић.

Гојковићева је овом приликом положила вијенац као потомак породице која је помогла америчким пилотима, јер је њен дједа учествовао у мисији и спасио је два америчка пилота.

У овиру свечаности предсједник Фондације Халијард Џон Капело подсетио је на догађај када је спасени амерички пилот оставио тада дјечаку своје чизме у знак захвалности за сву помоћ, јер тада није имао ништа друго да му остави. Данас је унук тог пилота Кенет Волкер присуствовао свечаности и симболично предао сада 96-годишњем Родољубу Јанковићу нове чизме.

Предсједник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, захвалио је предсједнику Вучићу и Влади Републике Србије, на томе што организацијом оваквих церемонија не дозвољавају да у заборав оду велики подвизи српског народа, као што је спасавање савезничких пилота.

Како је Ковачевић истакао, Мисија Халијард заједно са данашњим датумом ушла је у званичну церемонију Републике Србије, и то се догодило пре пет година, када је свечаној церемонији присуствовао предсједник Вучић.

- Тада смо почели да градимо овај велелепни Меморијални центар, почели смо да градимо Прањане, почело је за њих да се чује не само у Србији, већ широм свијета, јер таква једна спасилачка мисија није смјела остати у забораву - рекао је Ковачевић.

Организатор церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.