latinica  ћирилица
21/09/2024 |  12:32 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Вишковић: Иако Мехмедагић више није директор ОБА, пријетња и даље постоји (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је знао да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ у вријеме Османа Мехмедагића припремала ликвидацију предсједника Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића - два кључна човјека у српском народу, те навео да Мехмедагић више није директор ОБА, али да потенцијална пријетња и даље постоји.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Та информација није од јуче, него је саопштена у овом моменту. Знао сам за ту информацију. Бирао се моменат када ће она бити саопштена. Имали смо, захваљујући нашим пријатељима, информације на вријеме, и то се није десило. Али, није ништа искључено и немојте се заваравати да је то ад акта - рекао је Вишковић у Власеници.

Та информација је дошла, каже Вишковић, у вријеме када је први пут повећан степен безбједности за изабране званичнике у Републици Српској, и зграде Владе и Палате предсједника.

- Чак су у то су биле умијешане и неке стране службе. Значи, они то нису могли извести сами као поједици. Организација цијелог тог немилог догађаја је ишла управо тако како је речено. Ту је била и помоћ страних обавјештајних служби - навео је Вишковић.

Он је истакао да се то није односило персонално на Милорада Додика и Александра Вучића, него на два кључна човјека у српском народу – на предсједника Србије и предсједника Републике Српске, без обзира ко се у том моменту налазио на тој позицији.

Вишковић је додао да је та пријетња била усмјерена прије на то да институционално ослаби институцију једне земље.

- Не дај Боже, када успијете да нанесете такву врсту штете једној држави, да предсједника на неки начин неутралишете, онда сте ви ту земљу довели у изузетно тешку позицију - рекао је Вишковић.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у подкасту СРНЕ да је опште познато да је Обавјештајно-безбједносна агенција ОБА БиХ планирала атентат на њега и предсједника Србије Александра Вучића, те да је то један од разлога зашто је бивши директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица у затвору.