latinica  ћирилица
21/09/2024 |  11:47 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Митрополит Фотије: Да будемо досљедни на путу слободе и врлина

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије освештао је данас фрескопис у Саборном спомен-храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју поводом прославе храмовне славе Мале Госпојине.
Освештање спомен-храм у Добоју - Фото: СРНА
Освештање спомен-храм у ДобојуФото: СРНА

Митрополит Фотије, који је служио Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства овог храма, позвао је вјернике на досљедност на путу слободе, хришћанских врлина и православне вјере и традиције, које треба преносити на дјецу у времену и околностима великих изазова којима су изложени.

Он је уручио Орден Светог краља Милутина градоначелнику Добоја Борису Јеринићу којим га је одликовао Свети архијерејски Синод Српске православне цркве за активно учешће у животу Епархије зворничко-тузланске.

Јеринић је рекао новинарима да је ово признање свим грађанима Добоја и најавио активности на даљем уређењу комплекса у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице.

Након службе, за кума фрескописа изабран је Златко Максимовић који је данас одликован епископском Граматом, а кумство храма за наредну годину од сестара Цвијете Божић и Дује Трипић, преузео је Војин Јовић.

Након литије улицама града, у порти храма код споменика најмлађем погинулом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, биће служен парастос за све који су дали животе за одбрану Српске.

У оквиру прославе Мале Госпојине, синоћ је у Саборном спомен-храму Рођења Пресвете Богородице одржана свечана академија хуманитарног карактера за помоћ дјеци са Косова и Метохије.

Академију су организовали Управа добојског храма и хуманитарна организације "Сви за Космет".