latinica  ћирилица
21/09/2024 |  11:26 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Којић: Објављивање извјештаја - наставак прогона слободноумних људи

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је да извјештај о негирању наводног геноцида представља наставак прогона свих слободноумних људи.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

Којић је истакао да то представља наставак прогона свих слободноумних људи који не мисле као они који су доживјели дебакл када су предложили резолуцију у УН о Сребреници, попут Њемачке и свих коспонзора те велике шарене лаже.

- Срећа, па је већина у УН била на страни истине и ставила им до знања да се у Сребреници није догодио геноцид над муслиманима - нагласио је Којић, говорећи о извјештају о негирању наводног геноцида који је објавио Меморијални центар Поточари.

Којић је истакао да се, одмах иза имена предсједника Републике Српске, нашло и његово име.

- У топ 10, како они кажу, негатора налазе се имена Радована Вишковића, Ане Брнабић, Сташе Кошарца, Миодрага Линте, али и многих медија као што је Срна, Политика, Информер... У тексту међу негаторе они стављају и патријарха српског, предсједника Србије, предсједника Народне скупштине Републике Српске, Гидеона Грајфа, Зурофа... - истакао је Којић за Срну.

Он је напоменуо да аутори овог извјештаја нису поменули број држава које нису подржале срамну резолуцију, те истакао да је занимљиво да су појединим ауторима овог извјештаја промијењене и биографије, након што их је прошле године разоткрио.

- Моје име се нашло већ трећу годину заредом на овој листи и то је наставак атака на мене прије свега од Емира Суљагића који је против мене подносио и кривичну пријаву јер сам говорио о околностима погибије његовог оца који се води као жртва лажног геноцида из 1995. године, а погинуо је много раније у нападу на српско село. Они нам желе забранити да говоримо о свом страдању, желе нам забранити да говоримо истину и морају да знају да то неће успјети - рекао је Којић.

Он је позвао све српске представнике да стану у заштиту "малобројних који имају срце да говоре истину".

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.