latinica  ћирилица
21/09/2024 |  11:18 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

У Градишци изложба посвећена Петру Првом Карађорђевићу

Поводом 180 година од рођења и 120 година од крунисања на Малу Госпојину Петра Првог Карађорђевића Ослободиоца, у изложбеном салону Културног центра отворена је историјска изложба.
Изложба Петар Први Карађорђевић - Фото: РТРС
Изложба Петар Први КарађорђевићФото: РТРС

Аутори изложбе су Бојан Вујчић, Дарио Дринић и Бојан Вујиновић.

- Краљ Петар је и био у овим крајевима у вријеме Српског устанка у БиХ у времену 1875. до 1878. године и зна се по изворима да га је на Козари дочекао архимандрит манастира Моштаница. Додуше тад није био архимандрит већ само старјешина Кирило Хаџић иначе родом из села Турјака - рекао је теолог Дарио Дринић.

Много појединости повезују Петара Првог Карађорђевића и градишко Поткозарје, сазнање је до кога су дошли аутори током припреме изложбе поводом Мале Госпојине, славе града.

- Ми данас у Краљу петру видимо несаломиви узор борбе за опстанак Републике Српске - каже изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић.

Намјера градске и републичких власти је да оно што није реализовано прије 100 година буде урађено у што скорије вријеме постављањем спомен - обиљежја.

- И данас постоји оставштина макете како је тај споменик требао да изгледа. Постамент је био завршен и постављен али скулптура нажалост никад није дошла у Градишку - истиче историчар Бојан Вујиновић.

Краљ Петар Први Ослободилац остаће упамћен у српској историји као европски либерал, први уставни владар, врховни командант херојске ослободилачке војске, али прије свега као владар који је имао разумијевања и љубави за свој народ.

- Да кроз реализацију и враћање те историјске приче и чињеничне приче "Градишка мали Београд"  да на почетку наше Српске вароши која је дефинитивно дио наше Градишке и душе Градишке на почетку те вароши да поставимо скулптуру Петра Првог Ослободиоца - рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић.