latinica  ћирилица
21/09/2024 |  10:38 ⇒ 11:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Врх воденог таласа у Будимпешти очекује се вечерас (ВИДЕО)

Будимпешта се припрема за врх воденог таласа на Дунаву, што је најваљено за вечерас, а градоначелник Гергељи Карачони изјавио је да је град потпуно спреман за одбрану од поплава.
Поплаве у Будимпешти (Фото: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT) -
Поплаве у Будимпешти (Фото: EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT)

Премијер Мађарске Виктор Орбан јутрос је са министром унутрашњих послова Шандором Пинтером обишао обалу Дунава у Будимпешти.

Орбан је, након састанка оперативног штаба за заштиту од поплава, на конференцији за новинаре рекао да је Мађарској остало "још пет тешких дана" одбране од поплава, преноси портал Индеx.ху.

Према његовим ријечима, Дунав би данас могао да достигне врхунац у Будимпешти, а пажња ће потом бити усмјерена на насеља низводно од главног града.

Орбан је додао да су водостаји остали испод нивоа поплава из 2013. године, а да се мјере заштите спроводе "мирним и постојаним темпом".

Он је додао да дуготрајно плављење оптерећује бране, што повећава ризик од цурења, због чега надлежни даноноћно обилазе дионице заштитних линија.

Одбрана од поплава у петак у Мађарској је изведена на дужини од 755 километара, за километар више него претходног дана, наводи агенција МТИ.

Циклон Борис донио је обилне падавине централној Европи, које су изазвале поплаве у којима су до сада погинуле 24 особе.