latinica  ћирилица
21/09/2024 |  09:24 ⇒ 09:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Хитна сједница СБУН послије израелских напада на Бејрут; Дижарик: Регион на ивици катастрофе

Савјет безбједности Уједињених нација одржао је хитну седницу после израелских ваздушних напада на Бејрут и јужни Либан, а портпарол УН Стефан Дижарик упозорио је да се тај регион сада налази "на ивици катастрофе", објављено је на званичном сајту УН.
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL) -
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL)

Сједница је одржана након што је појачана прекогранична размена ватре између либанске групе Хезболах и израелских снага, и два дана након смртоносних експлозија бежичних уређаја припадника Хезболаха, у којима је погинуло 37 људи.

Наставак насиља између Израела, са једне стране, и Хезболаха и Хамаса, са друге, могао би да разбукти разоран регионални сукоб, упозориле су Уједињене нације, након што је у јучерашњем израелском нападу на Бејрут убијено најмање 14 људи, укључујући високе команданте Хезболаха, а рањено 66.

Замјеница генералног секретара УН за политичка питања Розмари Дикарло изјавила је на седници СБ УН да постоји "опасност од разбуктавања ситуације до чак много већих размера", преноси Гардијан.

- Није прекасно да се таква лудост избјегне. Још има простора за дипломатију. Снажно позивам земље чланице које имају утицај на сукобљене стране да тај утицај употебе - рекла је Дикарло.

Замјеник америчког амбасадора у УН Роберт Вуд поновио је став Вашингтона да САД нису имале никакву улогу у израелским нападима и позвао све умешане стране да се уздрже од било каквих акција које би регион могле да гурну у погубни рат.