latinica  ћирилица
21/09/2024 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

У Минхену почиње Октоберфест уз јаке безбједносне мјере

У Минхену данас почиње Октоберфест, који ће трајати до 6. октобра, а безбедносне мере су изузетно јаке, с обзиром на висок ниво опасности од исламистичког тероризма.
Минхен (фото: З.К. / РТРС) -
Минхен (фото: З.К. / РТРС)

Послије недавног напада на фестивалу у западном граду Солингену, у којем су убијене три особе, питање безбједности је поново у фокусу, а органи безбедности су изузетно опрезни и свака дојава се помно истражује, преноси данас Тагесшпигел.

Лист наводи да се на Октоберфесту примењује софистицирани безбједносни концепт - контроле на улазима, забрана великих торби, ножева и стаклених флаша, присуство великог броја полицијаца и бетонске саксије за спречавање напада аутомобилима.

Први пут ће око 40 ручних детектора метала бити коришћено насумично током инспекција, најавио је директор популарног фестивала Клеменс Баумгертнер.

Како је навео, на дужности ће бити око 600 полицајаца и неколико хиљада редара.

Градоначелник Дитер Рајтер изјавио је да су надлежне службе урадиле све што су могле да осигурају безбедност посетилаца.

Према ријечима министра унутрашњих послова Баварске Јоахима Хермана, нема конкретних знакова опасности, али ниво опште претње од исламистичког тероризма је висок.

Када је ријеч о цијени пива на овогодишњем Октоберфесту, она се креће од 13.60 до 15.30 евра, због чега поједини посјетиоци негодују, наводи Тагесшпигел.

На Октоберфесту се до 6. октобра очекују милиони посјетилаца.