latinica  ћирилица
21/09/2024 |  07:51 ⇒ 12:56 | Аутор: РТС

Убијен командант Хезболахове елитне јединице; Нетанијаху: Циљеви су јасни, а акције говоре саме за себе

Командант Хезболахове елитне јединице Ибрахим Акил убијен је у нападу Израела на јужно предграђе Бејрута. Министарство здравља Либана саопштило је да је у нападу погинуло 12 људи, a рањено 66. Премијер Бењамин Нетанијаху издао је кратко саопштење након убиства команданта Хезболаха у којем је изјавио да су циљеви Израела јасни и његове акције говоре саме за себе.
Сукоб Израела и Хамаса (Фото: EPA-EFE/WAEL HAMZEH) -
Сукоб Израела и Хамаса (Фото: EPA-EFE/WAEL HAMZEH)

Израел је убио команданта Хезболаха Ибрахима Акила и друге високе личности либанског покрета у ваздушном нападу на Бејрут обећавајући да ће наставити са војним акцијама док не буде у стању да обезбиједи област око либанске граница.

У ваздушном нападу израелске војске на предграђе Бејрута убијено је најмање 12 особа, а 66 их је рањено, саопштило је либанско Министарство здравља.

Министар одбране Јоав Галант рекао је да Израел неће одустати након убиства високих команданата Хезболаха у Бејруту.

- Редослијед акција у новој фази наставиће се све док се не постигне наш циљ, безбједан повратак становника својим кућама - рекао је Галант.

Портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби рекао је да Израел није обавијестио Вашингтон прије него што су израелске снаге извршиле напад у Бејруту.

Хезболах је претходно лансирао 170 ракета у правцу сјеверној Израела, саопштивши да је ракетама "каћуша" гађао више локација дуж границе, укључујући више база ваздушне одбране и сједиште израелске оклопне бригаде.