latinica  ћирилица
21/09/2024 |  07:24 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Освештан храм у Дервишима; Додик: Храм мјесто окупљања, споменик и светионик који ће свијетлити свим генерацијама (ФОТО/ВИДЕО)

Његово високопреосвештенство митрополит бањалучки Јефрем освештао је данас Храм Рођења Пресвете Богородице, а свечаности су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.
Освештање храма у Дервишима - Фото: Уступљена фотографија
Освештање храма у ДервишимаФото: Уступљена фотографија

Освештање ове светиње почело је након литије око храма.

Митрополит бањалучки Јефрем захвалио се свима који су допринијели изградњи ове светиње, прије свега предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који како је истакао свакодневно трпи ударе, бранећи Српску и њен народ.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Након освештања Храма Рођења Пресвете Богородице и Свете литургије обављено је и освештање славског жита и колача, као и темеља парохијске сале.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио да је дошао у бањалучко село Дервиши да присуствује освештању Храма Рођења Пресвете Богородице и да подржи напоре донатора и приложника ове светиње, те подсјетио да је и Влада Српске дала више од 100.000 КМ.

Уступљена фотографија

Додик је истакао да је храм мјесто окупљања, оријентир, споменик и светионик који ће свијетлити свим генерацијама.

Изградња Храма Рођења Пресвете Богородице почела је у октобру 2016. године.

Уступљена фотографија

Парох лазаревачки Драган Слијепчевић рекао је да ова парохија има два храма, горњу цркву посвећену Светом великомученику Лазару и овај новоизграђени Храм Рођења Пресвете Богородице у Дервишима.

Фото: РТРС

Фото: РТРС