latinica  ћирилица
20/09/2024 |  19:04 | Аутор: СРНА

Министарство: До акцидента не би дошло да је Радуловић радио свој посао

Да је начелник Модриче Јовица Радуловић у протекле четири године умјесто приватног радио посао за који су га грађани бирали, до еколошког акцидента у Гаревцу не би ни дошло, речено је у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

- Умјесто што оптужује Владу Српске за "тровање грађана Модриче канцерогеним емисијама у ваздух", било би поштеније да Радуловић призна својим комшијама да је гудрон плануо јер је ватрогасцима наређено да штите соларне панеле и да им објасни на чијој земљи су солари постављени и у чијем су власништву - наводе из ресорног министарства.

Додају да би Радуловић као начелник Модриче требало да одговории суграђанима како је могуће да модрички ватрогасци од средстава за гашење имају само воду, а гудронска јама ту егзистира више од педесет година, те да и они добро знају да се гудрон водом не гаси.

Из Министарства истичу да Радуловић треба да објасни становницима Гаревца и цијеле Модриче ко је одговоран за набавку средстава за гашење пожара и због кога је изгубљено драгоцјено вријеме док нису стигле специјалне пјене из Рафинерије.

- Много је питања на које би актуелни начелник Модриче требало да одговори, али нека за почетак каже зашто за четири године свог мандата ни једном није назвао у Министарство да пита шта се планира са гудроном у његовој општини, а камо ли да предложи неко рјешење - наводе из Министарства.

Подсјећају да су за те четири године улагани максимални напори да се направи пројекат за коначну санацију и рекултивацију гудронске јаме, с којим је аплицирано код међународних партнера и чија реализација ће ускоро започети.

- И успут, нека Радуловић одговори како је могуће да је на састанку у Министарству рекао да за коначну санацију пожаришта потребно милион КМ без ПДВ, док је извођач радова послао Влади предрачун са вишеструко мањим износом? - рекли су у ресорном министарству.

Истичу да Радуловић треба да призна да пожар у близини гудронске јаме користи као адут у предизборној кампањи, свјесно сакривајући своју огромну одговорност.

Из Влада Српске раније је саопштено да очекују да питање гудронске јаме код Модриче буде трајно ријешено у идућем периоду, искључиво захваљујући активностима Владе, јер је Министарство за простороно уређење, грађевинарство и екологију за то аплицирало код међународних партнера.

Напоменули су да су нетачне тврдње начелника Модриче Јовице Радуловића да Влада није радила ништа.

- Влада Српске и ресорно министарство константно раде на изналажењу еколошки најприхватљивијег и финансијски најповољнијег рјешења за гудронску јаму - саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.