latinica  ћирилица
20/09/2024 |  18:26 | Аутор: Агенције

Eксплозије широм Блиског истока

Израелска војска је саопштила да је извела "циљани напад" на Бејрут, престоницу Либана. Претходно је Хезболах је лансирао 140 ракета на сјеверни Израел само дан након што је вођа групе Хасан Насралах најавио освету због серија експлозија у Либану у задња три дана.
Израел - Либан, сукоби (фото: EPA-EFE/STR) -
Израел - Либан, сукоби (фото: EPA-EFE/STR)

Израелска војска (ИДФ) је на мрежи Икс објавила да је изведен напад на Бејрут, али не и додатне информације.

Становници Бејрута објавили су снимке на којима се види густ дим, али се и чују израелски ратни авиони. Либански медији извјештавају да има најмање осам жртава овог напада, као и да су међу њима дјеца. Рањено је најмање 58 људи. Погођено је јужно предграђе Бејрута, а мета напада био је један од вођа Хезболаха.

Када је ријеч о нападу Хезболаха на Израел, ИДФ наводи да су ракете пале у три таласа у петак поподне, циљајући мјеста дуж опустошене границе са Либаном.

Хезболах је навео, да је руским ракетама "каћуша" гађао неколико мјеста дуж границе, укључујући више база, као и штаб израелске оклопне бригаде за који су рекли да су га погодили први пут.

Хезболах је такође поручио да су ракете биле одмазда за израелске нападе на села у јужном Либану.

Хезболах и Израел размјењивали су готово свакодневну ватру од 8. октобра, али су напади у петак јачи од уобичајеног, пише АП.

Насралах је у четвртак изјавио да ће наставити са свакодневним нападима на Израел, упркос смртоносној саботажи комуникационих уређаја његових чланова, коју је описао као "тежак ударац".