latinica  ћирилица
20/09/2024 |  12:46 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

За алтернативни смјештај исплаћено 46.635 КМ

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за трећи квартал текуће године 46.635 марака за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који тренутно користе 273 породице, саоштено је из овог Цекретаријата.
Републички секретаријат за расељена лица и миграције (фото: vladars.net) -
Републички секретаријат за расељена лица и миграције (фото: vladars.net)

За ове намјене од почетка године је издвојено укупно 143.235 марака, наводи се у саопштењу.

Алтернативни смјештај представља прелазно рјешење до трајног стамбеног збрињавања расељених лица, избјеглица и повратника у Републици Српској.

Средства за ове намјене се обезбјеђују у оквиру редовног програма рада Секретаријата који се финансира из буџета Републике Српске.

Републички секретаријат за расељена лица и миграције је у обавези да обезбиједи све видове алтернативног смјештаја, а осим редовног програма средства су обезбијеђена и реализацијом донаторских и кредитних пројеката.

- У завршној фази је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења (ЦЕБ 2) у оквиру којег су на подручју Републике Српске изграђене 703 стамбене јединице – 573 стана и 130 смјештајних капацитета у социјално-геријатријским установама у Дервенти и Требињу. Овај пројекат се финансира кредитним средствима, која се исплаћују из буџета Републике Српске уз учешће локалних заједница у виду обезбјеђења земљишта, дозвола, накнада и инфраструктурних прикључака - наводе из Секретаријата.

Завршетак преосталих радова је планиран до краја 2024. године када ће бити усељена још једна зграда у Зворнику.

Усељењем корисника у ову зграду са 37 стамбених јединица се завршава и овај пројекат, наводи се у саопштењу.

Према евиденцији Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, као и према евиденцијама и захтјевима локалних заједница остаће око 600 породица којима је потребно ријешити стамбено питање, а одлучиле су се за интеграцију у локалним заједницама у којима тренутно живе и гдје желе остати.

Секретаријат је у претходном периоду упознао Владу Републике Српске с овом проблематиком те упутио иницијативу за наставак пројекта (ЦЕБ 3) како би се ријешило питање преосталих породица, а све у складу са Законом о социјалном становању.