latinica  ћирилица
20/09/2024 |  12:14 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Франчети: Спремамо се за рат са Кином 2027. године

Адмирал Лиса Франчети, начелник морнаричких операција САД, открила је да припрема морнарицу за могући рат са Кином 2027. године.
Адмирал Лиса Франчети (Фото: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT) -
Адмирал Лиса Франчети (Фото: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT)

Франчетијева наглашава да је њен циљ да припреми 80 одсто морнаричких снага за борбено распоређивање у кратком року, са нагласком на повећање борбене готовости, тако да, у случају потребе, морнарица може одмах да одговори.

Кључни дијелови плана укључују више запошљавања, побољшање морнаричке инфраструктуре, убрзавање радова на одржавању бродова те веће кориштења дронова и других аутономних система.

Франчетијева истиче да америчка морнарица "црпи важне лекције" из украјинског сукоба са Русијом у Црном мору, као и из тренутне америчке поморске операције против Хута у Јемену.

Адмирал Лиса Франчети истакла је 2027. као кључну годину због обавјештајних информација према којима би кинески предсједник Си Ђинпинг могао тада да планира инвазију на Тајван.

Иако нема доказа да је Си издао наредбе за инвазију, амерички обавјештајни функционери тврде да се Кина војно припрема за такву могућност - наводи "Геополитика".

Обавјештајна тврдња о кинеској инвазији на Тајван до 2027. први пут је изнесена 2021. године.

План Франчетијеве долази у вријеме када НАТО и ЕУ најављују јачање војних капацитета.

Андријус Кубилијус, бивши литвански премијер и први комесар за одбрану ЕУ, наводи да Европа мора бити спремна за потенцијални сукоб с Русијом у сљедећих шест до осам година.

Према Кубилијусу, НАТО и европске војне снаге требају убрзати своје припреме за будући рат, који би, због присутности нуклеарног оружја, могао брзо ескалирати.