latinica  ћирилица
20/09/2024 |  10:32 | Аутор: СРНА

Напредак у спровођењу реформи услов за усвајање преговарачког оквира

БиХ мора одлучно напредовати у спровођењу реформи у складу са правилима и стандардима ЕУ и кључним приоритетима из Мишљења Савјета ЕУ, те предузети све кораке наведене у препоруци из 2022. године како би Савјет могао усвојити преговарачки оквир, наведено је на састанку Одбора за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

На састанку, који је јуче одржан у Бриселу, Европска комисија је поновила позив БиХ да заврши национални план за преузимање правне тековине ЕУ, као и да именује оперативног главног преговарача и преговарачке структуре за потребе експланаторних састанака о правној тековини ЕУ.

Осим тога, Комисија је упутила позив БиХ да без даљих одлагања достави реформску агенду, те поновила да се прва исплата у оквиру Инструмента за реформу и раст за Балкан може десити тек након што се реформска агенда достави и званично усагласи од Европске комисије и БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

На састанку је наглашена и потреба да БиХ усвоји реформе за јачање владавине права, укључујући нове законе о ВСТС-у и судовима БиХ, као и да оствари напредак у борби против организованог криминала и корупције.

Једна од тема састанка била је и имплементација финансијске помоћи ЕУ, а Европска комисија позвала је БиХ и да хитно именује националног ИПА координатора у складу са финансијским оквиром ИПА три.

Јучерашњим састанком предсједавали су директор за Балкан при ЕУ Валентина Суперти и шеф одјељења за БиХ и такозвано Косово при Генералној дирекцији за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Барбара Хесус Химено, а састанку је присуствовао и директор Дирекције за европске интеграције Савјета министара Елвира Хабота.