latinica  ћирилица
20/09/2024 |  09:48 ⇒ 09:55 | Аутор: РТРС

Nations Cup By EAL ће на Јахорини угостити бројне европске еСпорт репрезентације

Најбољи гејмери из преко 20 земаља окупиће се 21. и 22. септембра на великом еСпорт турниру – Nations Cup By EAL.
Куп -
Куп

Такмичари из Пољске, Србије, Словеније, Турске, Хрватске и других земаља, бориће се за титулу шампиона и вриједни наградни фонд од 5.000 евра.

Такмичење у планетарно популарној видео игри ЕА ФЦ24 обећава одличну спортску атмосферу, игра се у формату динамичних фудбалских мечева кроз групни и елиминациони сегмент.

Турнир организује еСпорт савез Републике Српске и еСпорт савез БиХ, уз подршку Европске еСпорт федерације..

Овај догађај био је повод да са Гораном Кузмићем, предсједником организационог одбора такмичења и менаџером регионалне Е-Адриатиц Лиге, разговарамо о стању еСпорта у регији.

Он наглашава да турнир представља више од обичног такмичења, те се нада да ће бити прекретница за развој еСпорта у региону.

Истакао је да је Јахорина као олимпијска планина била логичан избор за одржавање првог Nations Cup-а којим, како је нагласио, желе показати потенцијал еСпорт такмичења и гејминга.

Индустрија нуди могућности за развој каријера, привлачење туриста, отвара врата инвестицијама, али за све то је, како наглашава, потребан стратешки приступ развоју.

Шта чини формат овог турнира посебним?

Чињеница да окупљамо велики број репрезентација и да турнир комбинује најбоље елементе еСпорта – највиши ниво такмичења уз фер плеј и фокус на спортски дух и систем мечева који чини сваки тренутак битним, а уз тајбрејкере и мечеве у паровима атрактивност за публику ће бити осигурана. Све то у комбинацији са одличном локацијом ће публици осигурати да ужива и осјети прави набој и адреналин спортског догађаја.

Како бисте одговорили на често постављано питање – да ли је еСпорт заправо спорт?

Апсолутно јесте, и ту постоји више разлога. Првенствено јер сви принципи традиционалних спортова – физичка и ментална припрема, стратегија, тимски рад – јесу кључни и у еСпорту. Ово је озбиљна спортска дисциплина која захтијева тренинг, фокус и посвећеност на највишем нивоу. У БиХ постоје савези, клубови, играчи који наступају у Е-Adriaticлиги су под професионалним уговорима, пролазе провјере као и остали спортисти. Недавно су играчи били подвргнути и контроли Антидопинг агенције БиХ. Такође лига подлијеже Esports Integrity Commission правилима, члан је Европске еспорт федерације, ESIC Adria федерације, те Међународне еСпорт федерације (ИЕСФ), што показује колико професионалан приступ еСпорт има на свјетском нивоу и даје потврдан одговор на ваше питање.

Као један од представника еСпорта, како оцјењујете ниво информисаности заједнице?

Ниво информисаности заједнице у региону није на завидном нивоу. Управо због чињенице да људи не доживљавају еСпорт као професионалну дисциплину. У свијету је то већ много другачије. На глобалном нивоу гејминг индустрија прометује милијарде долара, по неким истраживањима чак више и од Холивуда. Индустрија наставља да се развија рапидно, ми желимо ухватити тај воз и циљ нам је да наставимо са едукацијом и информисањем публике о свим аспектима еСпорта. Један од начина је управо овај догађај.

Како је изгледао пут E-Adriatic лиге и како видите даљи развој?

Испуњен бројним изазовима од самог почетка. Додатно је изазовније јер смо циљеве поставили високо - да поставимо високе стандарде у еСпорт индустрији и пружимо играчима професионално окружење које подстиче ферплеј игру и једнакост у глобалном спортском екоситему, а трансапрентан рад и интегритет, нас је довео до мјеста гдје смо данас. Будућност видимо кроз ширење дивизија и на друге еСпортове, и на још интензивнијем раду на популаризацији еСпорта у региону.

Све информације везано за такмичење можете пратити на званичном Инстаграм профилу E-Adriatic лиге.