latinica  ћирилица
20/09/2024 |  08:40 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Јавор: Циљ - наставити даљи развој града и омогућити нова запослења

Кандидат СНСД-а за градоначелника Приједора Слободан Јавор изјавио је да је током његовог четворогодишњег мандата забиљежен значајан привредни раст и да му је циљ да настави развој града и омогући нова запослења.
Слободан Јавор - Фото: СРНА
Слободан ЈаворФото: СРНА

- Приједор је прије четири године постао градилиште, а тако настављамо и у наредном периоду. Наредна 2025. биће година посвећена локалном привредном развоју, а самим тим и запошљавању, отварању нове индустријске зоне, новим инвестицијама - рекао је Јавор Срни.

Уколико добије повјерење бирача, Јавор је најавио наставак улагања у модернизацију путне инфраструктуре, градњу ауто-пута Бањалука-Приједор и рјешавање других бројних других приоритета.

Навео је да су то реконструкције градских улица, водоводне мреже у више мјесних заједница, као и реконструкција Болнице, проналазак трајног рјешења за Рибњак "Саничани", а међу приоритетима је и чишћење корита ријеке Сане.

С обзиром на то да је циљ да Приједор постане универзитетски град, Јавор је навео да је планирана изградња студентског центра, а у фази припреме је и отварање политехничког факултета у Приједору.

Као подршку је од 1. јануара најавио да ће за свако новорођенче додатно бити издвојено 1.000 КМ, нови вртић капацитета 220 мјеста, као и субвенције за родитеље дјеце која похађају приватне предшколске установе, а у плану су и бесповратни подстицаји за младе брачне парове који се одлуче за живот на селу.

Такође, Јавор је истакао да остаје подршка борачким категоријама које заслужују достојанствен живот, те већа средства за приједорске пензионере.

Он је додао да ће се наставити и подршка развоју туризма и промоцији аутохтоног руралног туризма, као и подршка установама културе.

- Ништа ни до сада није било па неће бити могуће ни убудуће без помоћи републичке власти. Због тога, заједно, идемо даље - истакао је Јавор.

Он је истакао да су и до сада слушали глас грађана, а тако ће наставити и послије 6. октобра.

Говорећи о досадашњем раду, Јавор је истакао да су сви добронамјерни људи сагласни у оцјени да град изгледа другачије него прије четири године, наводећи да су у фокусу равноправно били привреда, инфраструктура, пољопривреда, образовање, култура и спорт.

Јавор је истакао да су током претходног периода обезбијеђени подстицаји већи од два милиона КМ и остварен рекорд од више од 15.000 запослених.

- Приједор је трећи град у Републици Српској према броју запослених - каже Јавор и истиче да ће се, ако добије повјерење бирача, наставити залагати за развој града.

Каже да су домаћински пословали и да су регистровани рекордни укупни приходи, као и добит пословних субјеката.

- Остварена је и највећа вриједност извоза, повећана за 33 одсто, а изградњом путне инфраструктуре, током посљедње двије године, попуњени су капацитети Индустријске зоне, повећани приходи и број запослених, а као мјера подршке привредницима рађено је и на унапређењу производње и дигитализацији рада - рекао је Јавор.

Он је напоменуо да је за протекле четири године у унапређење инфраструктуре уложено више од 20 милиона КМ, да су уважене све мјесне заједнице и изграђено 217 путних праваца.

Завршено је, каже, много инфраструктурних пројеката, а у току су можда и најзначајнији радови на регулацији корита Милошевице да град први пут нема проблема са поплавама након кише.

За вријеме његовог четворогодишњег мандата као градоначелника пољопривредницима су исплаћена подстицајна средства већа од 3,2 милиона КМ.

Јавор каже да је подједнака брига била и за побољшање услова здравствене заштите залагањем за што скорији почетак реконструкције болнице, отварање ангио-сале и унутрашње опремање ове здравствене установе.

Град Приједор је за четири године за пронаталитетну и демографску политику издвојио више од 1,8 милиона КМ и субвенције каматне стопе за стамбене кредите за младе брачне парове.

У област образовања, навео је Јавор, уложено је више од 9,5 милиона, обезбијеђени бесплатни уџбеници, повећане ђачке и студентске стипендије, субвенционисан ђачки превоз, а град награђује и истакнуте таленте, најбоље ученике, од ове године и најбоље студенте.

Јавор је рекао да нису заборављене ни борачке категорије за које је град уложио више од 1,7 милиона КМ, док је више од 12,5 милиона КМ издвојено за бројне манифестације у области културе и спорта.

Он је истакао да са поносом говори о свему оно што је урађено и што је допринијело да Приједор поврати свој стари сјај и оправда мјесто међу највећим и најљепшим градовима Српске и епитете да је град сликара, мурала, успјешних пјесника, ученика и спортиста.