latinica  ћирилица
20/09/2024 |  08:06 ⇒ 08:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: У посљедње двије недјеље примарни фокус био на дијалогу Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су посљедње двије седмице биле "вртлог дипломатских напора" усмјерених на напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и да је примарни фокус посљедњих 14 дана био дијалог.
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: РТРС
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: РТРС

Лајчак је на Фејсбуку, сумирајући посљедње двије седмице, навео да се, иако на посљедњој рунди дијалога Београда и Приштине у уторак у Бриселу није било договора о дневном реду трилатералног састанка, разговарало о политичким и техничким питањима и да су изнесени "важни кораци" који ће усмјеравати "сљедећу дискусију".

- У уторак сам сазвао и Приштину и Београд у Брисел на одвојене састанке. Иако нисмо успјели да се договоримо о дневном реду трилатералног састанка, разговарали смо о политичким и техничким питањима и изнијели важне кораке који ће усмјеравати нашу сљедећу дискусију - написао је Лајчак.

Он је подсјетио да је, послије разговора са замјеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем у Приштини, боравио у Београду да се припреми за састанак главних преговарача у Бриселу, који је одржан у уторак.

Лајчак је навео и да је из Београда отпутовао у Париз, гдје се састао са колегама из француског Министарства спољних послова и Емануелом Боном, савјетником предсједника Француске.

- Фокусирали смо се на најновија дешавања у дијалогу о нормализацији односа, увјерени да смо усклађени на путу напријед - навео је Лајчак.

Додао је да је потом у Мађарској говорио о ЕУ као спољнополитичком актеру, а онлајн је учествовао и на панелу фокусираном на Западни Балкан и његову европску перспективу, коме су се придружили и лидери региона.

- Сада се спремам да се упутим у Њујорк на седмицу дипломатских брзих састанака у Генералној скупштини Уједињених нација - написао је Лајчак.