latinica  ћирилица
20/09/2024 |  07:51 | Аутор: СРНА

Вучић: Брисел зна, али неће да каже јавно ко кочи дијалог

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да у Бриселу знају која страна кочи напредак у дијалогу Београда и Приштине, али да то нико неће да каже рећи.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

- Европска унија и Американци се у томе слажу са нама - рекао је Вучић за бриселски портал "Политико".

У тексту се наводи да је Вучић недавно позвао на поново одржавање избора у четири општине на сјевру Косова и Метохије са српским становништвом и да је, упркос одсуству очигледног демократског мандата, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти "охрабрио" албанске политичаре да заузму управне зграде и просторије и да је уз њих послао припаднике тзв. косовке полиције, што је довело до кризе и "узбурканих страсти с обе стране", преноси Тањуг.

Вучић је рекао да нема никакав интерес у "распиривању ватре", али да је утисак да су власти у Приштини "опседнуте" њиме.

"Политико" подсјећа да је раније ове седмице требало да буде одржан трилатерални састанак главних преговарачких тимова Београда и Приштине уз посредство специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али да до њега није дошло.

Такође, наводи и да је јуче предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен одржала радни ручак са лидерима земаља Западног Балкана, којем су присуствовали и Вучић и Курти, али на којем њих двојица нису разговарали.

- Уопште немамо никакав однос - рекао је Вучић за Политико.

У тексту се напомиње да Србија подржава српско становништво у Покрајини, прије свега на пољу здравства и образовања.

Додаје се и да су власти у Приштини током протеклог мјесеца у више наврата послале припаднике тзв. косовске полиције да затворе и заузму просторије српских институција у већински српским насељима, односно у сјеверном дијелу Косовске Митровице, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Ти потези Приштине, како се наводи, изазвали су протесте и наводе да приштинске власти намјеравају да спроведу етничко чишћење Срба из области где чине већину.