latinica  ћирилица
19/09/2024 |  10:45 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Мишељић: Добит ХЕТ-а 5,4 милиона КМ за првих шест мјесеци

Предузеће "Хидроелектране на Требишњици" остварило је добит од 5,4 милиона КМ за првих шест мјесеци ове године, рекао је директор предузећа Гордан Мишељић.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

Мишељић је напоменуо да је полугодишњи финансијски извјештај ХЕТ-а задовољавајући с обзиром на то да није добра хидролошка година.

- Остварена планирана годишња производња је 76 одсто, недостаје нам 250 гигават-часова до остварења производње. С обзиром на очекиване падавине у октобру, новембру и децембру вјерујем да ћемо стићи ту годишњу производњу и имати планирану добит од 10 милиона КМ - навео је Мишељић.

Он је рекао да је у односу на прошлу годину то нешто мања добит, оцијенивши да је битно да ХЕТ послује позитивно и да је адекватна хидрологија.

- Самим тим смо стабилан фактор у електроенергетском систему Републике Српске - додао је Мишељић за Срну.

Он је напоменуо да се годишње из овог предузећа у градски буџет Требиња улива између три и три и по милиона КМ, као и у буџет општине Билећа.

Наводећи да је изградња хидроелектране "Дабар" најважнији пројекат, Мишељић каже да је ријеч о компликованом пројекту, али да радови са кинеским извођачем иду задовољавајућом динамиком.

- Приводимо крају изградњу великог моста преко ријеке Требишњице који ће бити саставни дио велике обилазнице око града, а све остале велике пројекте смо практично завршили - рекао је Мишељић.

Навео је да је Влада Српске одобрила предузећу да пет одсто добити, што је 1,5 милион КМ, подијеле као донације, те додао да ће већина тог новца остати у граду и регији, а да ће кроз законске оквире подијелити 950.000 КМ за разна градска удружења, већим дијелом спортска.

Мишељић је рекао да је планирано да наставе градити шеталишне стазе с обје стране Требишњице до манастира Тврдош, те подсјетио на бројне пројекте које је ХЕТ реализовао, попут резервоара Врело око, уређења Ћатовића крака, затвореног базена.