latinica  ћирилица
31/08/2024 |  20:30 | Аутор: СРНА

Трамп: Паметно је бити у добрим односима са Москвом и Пјонгјангом

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да је паметно ангажовање и бити у добрим односима са Русијом и Сјеверном Корејом.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Говорећи на предизборном скупу у Пенсилванији, Трамп, републикански кандидат, хвалио је своје дипломатске напоре како би побољшао везе Вашингтона са Пјонгјангом, мислећи на његов састанак 2019. са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном у демилитаризованој зони која раздваја двије Кореје.

- Имао сам добар сусрет са Ким Џонг Уном из Сјеверне Кореје. Сјетите се, био сам прва особа која је отишла у ту земљу - подсјетио је Трамп.

Он је подсјетио и да је тада било говора и о нуклеарним способностима Пјонгјанга.

- То је прилично значајно. Добро је имати добре односе - рекао је он и додао да је паметно имати и добре односе са Москвом.

Трамп је поновио да се оно што се сада дешава у односима са Русијом не би догодило да је он био на власти.

Он је оштро критиковао актуелну америчку администрацију, рекавши да предсједник Џозеф Бајден има веома низак ниво интелигенције, односно да сада више вјероватно и не постоји "јер му се ум тотално помрачио".

- Паметно бити у добрим односима са Русијом - истакао је Трамп.

Трампове изјаве услиједиле су као одговор на оптужбе његове изборне ривалке, потпредсједника Камале Херис, која је у свом говору о прихватању демократске номинације у Чикагу прошле седмице критиковала Трампа због његових односа са сјевернокорејским лидером – тврдећи да се она не би додворала "тиранима и диктаторима попут Ким Џонг Уна који навијају за Трампа", подсјећа "Раша тудеј".