latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:33 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У Семберији се приводи крају жетва сунцокрета, пољопривредници задовољни (ВИДЕО)

Жетва меркантилног сунцокрета на 54 хектара у Семберији приводи се крају. Пољопривредници су задовољни приносом од скоро три тоне по хектару. За разлику од кукуруза сунцокрет је толерантан на сушу, није захтјеван за производњу, а цијена је због уговорене производње позната прије сјетве па све већи број семберских ратара планира да поред традиционалних ратарских култура сије и ову уљарицу.
Жетва сунцокрета - Фото: РТРС
Жетва сунцокретаФото: РТРС

Приноси меркантилног сунцокрета који ће бити прерађен у уље, а остаци искориштени за сточну храну су добри - 2,9 тона по хектару, а влага од седам до девет одсто.

Имајући у виду неуједначено ницање након сјетве и вишемјесечну сушу пољопривредници су задовољни.

Са уговореном цијеном од 80 фенига по килограму прије сјетве, ова производња, кажу, много је исплативија у односу на кукуруз.

Жетва сјеменског сунцокрета чија је производња уговорена за Институт у Новом Саду кренуће за десетак дана.

Сунцокрет није захтјеван ни у погледу прихране и заштите која је доста јефтинија у односу на ратарске културе, а драгоцјен је и у плодореду нарочито на парцелама гдје се сије кукуруз у монокултури.

- С обзиром да овдје имамо ситуацију да је сирак доминантан коров који малетне не може да се искорјени, првенствено у кукурузу, сунцокрет је изузетно добар за плодоред јер се у њему без проблема рјешавају такви корови - рекла је Гордана Антић, инжењер пољопривреде.

Произвођачима који намјеравају идуће године да засију ову уљарицу или прошире производњу вјетар у леђа су и подстицаји Министарства пољопривреде Српске од 400 марака по хектару.