latinica  ћирилица
31/08/2024 |  16:04 ⇒ 19:45 | Аутор: sputniknews.com

Зграде српских институција на сјеверу Космета и даље блокиране; Повукао се дио Кфора са моста на Ибру (ВИДЕО)

Зграде локалних самоуправа и других институција Владе Србије у четири општине на сЈеверу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред улаза стационирана је полиција. Појачано је и присуство Кфора на мосту на Ибру. Припадници чешког контингента направили су кордон на средини моста, али су се послије неколико сати повукли.
КФОР на Ибру у Косовској Митровици (Фото: TANJUG/ STR/ bs) -
КФОР на Ибру у Косовској Митровици (Фото: TANJUG/ STR/ bs)

У џиповима, наоружани дугим цијевима, полицајци су испред сједишта Привремених општинских органа у сјеверном дијелу Косовске Митровице, затим у Лепосавићу, од раније и у Звечану и Зубином Потоку.

Полиција је и у Косовској Митровици, и то испред зграде у којој су просторије Канцеларије за Косово и Метохију, испред зграде Привременог органа, у близини моста са обје стране.

Одржан састанак Српске листе са представницима Квинте и ЕУ

Завршен је састанак делегације Српске листе са представницима Квинте и ЕУ. Састанак је трајао два сата, а послије њега није било изјава, преноси Косово онлајн.

Делегација Српске листе пренијела забринутост генералу Кфора

Замјеник команданта мисије Кфора бригадни генерал Федерико Бернака разговарао је данас са делегацијом Српске листе, која му је пренијела забринутост након што су специјалне јединице полиције самопроглашеног Косова упале у четири општине на сјеверу Косова.

Бернака је истакао да Кфор има видљиво и флексибилно присуство широм Косова и Метохије, те поновио чврсту посвећеност мисије да допринесе безбједности и стабилности за све грађане, у складу са својим дугогодишњим мандатом УН.

- Кфор наставља да спроводи свој мандат – заснован на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 из 1999. године – да обезбиједи безбједно окружење за све људе, као и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно - наводи се у саопштењу.