latinica  ћирилица
31/08/2024 |  15:03 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Вулин: Бити Србин значи исповједати косовски завјет

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је данас на окупљању дијаспоре у Београду да бити Србин значи говорити истину, исповједати косовски завјет и вјеровати у три чврсте ријечи - дужност, част и слобода.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Те три ријечи вас и вашу дјецу разликују од оних са којима живите. Ви сте Срби и од вас не тражим да улажете или не улажете у своју земљу. Од вас тражим да будете Срби тамо гдје трајете и тамо гдје живите. Тражим од вас само то, да свједочите истину и да будете Срби, ништа друго и ништа веће не можете да нам дате - поручио је Вулин у обраћању присутнима на скупу "Јединство и снага - Србија".

Он је упитао представнике дијаспоре да ли се, док гледају своје пасоше и милују своју дјецу која су се родила далеко од Србије, питају шта би били да нису Срби и да ли их одређују године које су провели далеко од Србије или систем вриједности који их чини Србима.

- Дјецу сте родили, одгајили, одрасли су у другим земљама, али шта би они били да нису Срби? Шта бисте им пренијели да нисте Срби? Да ли се, када ваша дјеца уче о Првом свјетском рату осјећате као побједници или као поражени? - рекао је Вулин.

Он је поручио присутнима да од њих тражи само једно, а то је да свједоче истину и да буду Срби.

- Од вас тражим само да будете Срби и шта год радили да размишљате само о једној реченици - да ли би моја Србија и да ли би мој народ био поносан данас на мене? Ако то себи поставите и на то питање увијек добијете одговор поноса, части, дужности, слободе ви сте Срби гдје год живјели и шта год радили, ви сте дио српског свијета, оног свијета коме сви припадамо избором и вољом. Гдје год били и шта год радили будите Срби - поручио је Вулин.

Он је нагласио да српски свијет није само пуко збрајање територија на којима живе Срби, већ скуп вриједности српског народа.

- Мјесто рођења може да буде случајно, али избор да прихватите систем вриједности који Србе чини народом вриједним понављања не може бити случајан, већ је намјеран и одлука више него само рођење - рекао је Вулин.