latinica  ћирилица
31/08/2024 |  14:22 ⇒ 14:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Не вјерујем да ће Србија бити дио ЕУ 2028. године

Предсједник Србије изјавио је данас да није оптимиста по питању процеса интеграције Србије у ЕУ до 2028. године и да не вјерује да ће се то догодити 2028. године, као и да је његова процјена да се то неће догодити прије 2030. године.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

- Желим све најбоље Црној Гори, али не вјерујем да ће они бити дио ЕУ 2028. године, не вјерујем ни да ћемо ми бити дио ЕУ 2028. године - рекао је Вучић на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" који је организован у оквиру Глобалног безбједносног форума "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу.

Он је оцијенио да се интереси ЕУ разликују са времена на вријеме од српских интереса и навео да је његова процјена да земље кандидати региона неће ући у ЕУ пре 2030. године.

- Имамо различите процјене о будућности ЕУ, али сви желимо да будемо дио ЕУ, међутим нисмо сигурни како ће ситуација изгледати у земљама чланицама ЕУ. Оно што је очигледно је да Украјина и Молдавија добијају моментум, што је разумљиво, али истовремено постоји јавна исцрпљеност унутар ЕУ на тему проширења - рекао је Вучић.

Додао је да је за Србију у међувремену најважније да обави неке конкретне кораке.

- Нама је битно да што прије добијемо јединствену европску област плаћања, да добијемо зелене коридоре, за своје камионе, за нашу индустрију, када нешто извозимо у ЕУ и обрнуто. Да се добије више инвеститора, да се спроведу процеси и реформе, када је ријеч о правосудним системима...привлачење директних страних инвестиција - рекао је Вучић.

Навео је да је увијек прагматичан и да није велики сањар и да је заинтерсован за екрономски напредак Србије.

- Успјешно смо претекли све на Западном Балкану, иако смо били на четвртом мјесту прије 10 година. Сада смо са четвртог мјеста у региону дошли на прво мјесто у скоро свим параметрима - рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора да се промијени на извјестан начин прије уласка у ЕУ, да спроведе одређене реформе, али исто тако, наводи, да ће ЕУ морати да прихвати чињеницу да Србија има различита гледишта на одређена питања, што не би требало да угрожава јединство у ЕУ.

- Када причамо о Повељи УН или када причамо о резолуцијама УН, чињеница је да је Русија започела агресију на Украјину, а када пређете на Србију, шта ћемо ми са својим повељама и резолуцијама 1244 које се односе на територијални интегритет Србије. То су нека питања на која гледамо другачије и знамо да не можемо да будемо део ЕУ пре него што ријешимо на начин да ћемо и једни и други бити и једнако незадовољни и једнако задовољни - закључио је Вучић.

Коментаришући изјаву црногорског предсједника Јакова Милатовића да је Црна Гора своју спољну политику у потпуности ускладила са ЕУ, као и да већ 20 година користи евро као званичну валуту, али и да је чланица НАТО већ седам година, што је црногорски председник оцијенио као предности уласка у ЕУ, Вучић је навео да "Милатовић хоће да каже да се Србија није у свему сагласила са ЕУ, на примјер о санкцијама Русији".

Он је истакао да у Србији није евро званична валута, већ да користи своју валуту и да се тиме поносе. Додао је да Србија није чланица НАТО јер су бомбардовали СРЈ 1999. године, али је навео да Србија има добре односе са НАТО.

- Наша сарадња расте и могу да кажем да рачунамо на НАТО да штити становништво Србије на Косову, нарочито на сјеверу Косова - рекао је шеф српске државе.