latinica  ћирилица
31/08/2024 |  13:17 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Јавор: Приједор трећи град по броју запослених у Српској

Приједор се труди да постане савремен град, да унаприједи инфраструктуру и привреду, али и да модернизује села. Дошли смо до бројке од 15.000 запослених, што је треће мјесто у Српској након Бањалуке и Бијељине, рекао је градоначелник Приједора Слободан Јавор у нашој емисији "Караван".
Слободан Јавор - Фото: РТРС
Слободан ЈаворФото: РТРС

За туристе који долазе у овај град осмишљен је програм током читаве године, каже Јавор.

- Из туристичке организације града Приједора добили смо информацију да је у односу на претходну годину за 11 одсто више туриста и остварених ноћења. Ми се поносимо тим податком, који доказује да смо постали једна здрава средина у коју људи желе да дођу - каже градоначелник.

Фокус градске управе је улагање у привреду, инфраструктуру, спорт, културу, у младе и њихово образовање, каже Јавор и додаје да су се лица најбољих ђака и студената овог града нашла на градским билбордима.

- Циљ нам је био да млади људи схвате да имају искрену подршку града, да грађани знају ко су они и да се њима поносе. Свака локална заједница која жели да има будућност мора да задржи младе кроз образовање и финансирање - каже Јавор.

Јавор је издвојио подршку града за бесплатне уџбенике за основце, субвенције за приватне вртиће, а како је навео, највише се поносе што се у Приједору гради највећа предшколска установа у Републици Српској.

- Први пут након 12 година смо повећали стипендије за средњошколце и студенте. Ми улажемо у те младе људе и циљ нам је када заврше своје образовање да се врате у свој град, да ту оснују породицу, да ту добију посао јер само тако градимо бољи Приједор за све нас - поручио је Јавор.

Он је додао да се Приједор развија у свим сегментима и да није занемарена ниједна сфера друштва.

- Ако желимо да пратимо трендове, сама инфраструктура није довољна, она се у 21. вијеку подразумијева. Треба развијати индустријску зону, подржати привреднике, јер без јаке привреде нема ни јаке локалне заједнице. Ми смо дошли до бројке од 15.000 запослених, што је треће мјесто у Српској након Бањалуке и Бијељине. То говори да је привреда итекако жива у нашем граду, да нам долазе привредници, што је резултат нашег рада - закључио је Јавор.