latinica  ћирилица
31/08/2024 |  13:13 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Вулин на окупљању дијаспоре: Свједочите истину и будете Срби гдје год трајете и живите

Српски свијет није само пуко збрајање територија на којима живе Срби. Српски свијет је скуп вриједности које вас чине Србима. Мјесто рођења може да буде сличајно али избор да прихватите систем вриједности које Србе чине народом вриједним понављања не може бити случајан, већ је намјеран, већ је одлука више него само рођење - поручио је потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин на централном годишњем окупљању дијаспоре и Срба из региона "Јединство и снага - Србија".
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Србин значи говорити истину, исповедати косовски завет, вјеровати у три чврсте и тврде ријечи - дужност, част и слобода, те три ријечи вас и вашу дјецу, каже Вулин, разликују од оних са којима живите.

- Ви сте Срби и од вас не тражим да улажете или не улажете у своју земљу, ја од вас тражим да будете Срби тамо гдје трајете и тамо гдје живите. Тражим од вас само то, да свједочите истину и да будете Срби, ништа друго и ништа веће не можете да нам дате - навео је Вулин.

Потпредсједник Владе Србије је упитао представнике дијаспоре да ли се, док гледају своје пасоше и милују своју дјецу која су се родила далеко од Србије, питају шта би били да нису Срби, да ли их одређују године које су провели далеко од Србије или систем вриједности који их чини Србима.

- Проводите животе далеко од земље која вас је створила, и колико год да се некада љутили на њу, мислили да вас је заборавила ви сте ипак и једино и само Срби. Дјецу сте родили, одгајили, одрасли су у другим земљама али шта би они били да нису Срби. Шта бисте им пренијели да нисте Срби? Да ли се, када ваша дјеца уче о Првом свјетском рату осјећате као побједници или као поражени? Када вам деца додју из школе и донесу књиге из историје о Другом светском рату, у којима о нашем народу има једна или две реченице, да ли се наљутите зато што су допустили да се заборави шта су Срби урадили за човечанство и цивилизацију? - навео је Вулин.

Упитао је "када уче ваша дјеца, када ви слушате о деведесетим годинама, да ли устану и траже ријеч пред читавим разредом да кажу да су Срби били жртве и да су се борили за своју слободу, своју земљу, да је НАТО пакт вршио агресију".

- Да ли изађу пред читав разред и поносно кажу да су они Срби без обзира гдје су се родили? Да ли пренесу истину својим вршњацима о херојској борби српског народа у БиХ и Хрватској, да ли изађу пред разред и испричају истину која је намерно и плански сакривана од њихових вршњака? Тражим од вас само то, да сведочите истину и да будете Срби, ништа друго и ништа веће не можете да нам дате. И не значи бити Србин само када се обрадујете побиједи неког нашег спортисте. Од вас тражим само да будете Срби и шта год радили да размишљате само о једној реченици - да ли би моја Србија и да ли би мој народ био поносан данас на мене? Ако то себи поставите и на то питање увијек добијете одговор поноса, части, дужности, слободе ви сте Срби гдје год живјели и шта год радили, ви сте дио српског свијета, оног свијета коме сви припадамо избором и вољом. Гдје год били и шта год радили будите Срби -  поручио је представницима дијаспоре Вулин.