latinica  ћирилица
31/08/2024 |  13:07 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Приједор: Значајна улагања у инфраструктуру и у наредном периоду

Приједор, по много чему другачији, али ма колико био лијеп и ушушкан људи су ти који га красе и чине посебним. Јединствен, изглед граду и даље дају зелене алеје и прелијепа Сана, која је посебно атрактивна током љетњих дана јер је ту да угости све туристе, а њих је много и стижу са свих страна свијета и они најбоље могу да свједоче да се овај град видљиво изграђује, те да је квалитет живота Приједорчана из године у годину знатно бољи.
Приједор - ријека Сана - Фото: РТРС
Приједор - ријека СанаФото: РТРС

У насељу Пећани потпуно је реконструисана Улица Митрополита Петра Зимоњића. Овај захтјеван пројекат обухватио је потпуну реконструкцију прилаза, изградњу тротоара с обје стране, постављање адекватне уличне расвјете, површинске одводње, додатни пјешачки мост и санацију вреловодне и топловодне мреже, као и водоводних и канализационих цијеви. Захваљујући томе, ова фреквентна улица постала је једна од најљепших у граду.

Још једна од најфреквентнијих градских улица добила је потпуно ново, савремено рухо. Ријеч је о улици Мухарема Суљановића која пролази готово кроз сам центар града. У оквиру пројекта урађена је потпуна реконструкција цесте, направљени су и нови тротоари што је нарочито обрадовало пјешаке. Ова улица постала је препознатљива по такозваним плаво-бијелим издигнутим пјешачким прелазима који су увелико побољшали безбједност пјешака.

Ново рухо добила су и нека комплетна насеља.

Једно од њих је Аеродромско насеље. Једно од највећих градских насеља, које је настало након посљедњег рата у близини приједорског спортског аеродрома и које је већином насељено лицима расељеним из читаве БиХ и Хрватске, доживјело је потпуни преображај. Овдје је асфалтирано чак 35 улица. Направљена је улична расвјета, изграђена игралишта за дјецу. Ипак, много тога још чека на реализацију, попут изградње тротоара и система оборинских вода.

Промјену је доживјела и индустријска зона Целпак.

Овдје је изграђена потпуно нова саобраћајница, Ц-104 дужине 200 и ширине осам метара, са комплетном пратећом инфраструктуром оборинском, фекалном канализацијом, расвјетом, одводима. Како су истакли из Градске управе, главни циљ био је олакшавање привредних активности у овој индустријској зони у којој је у више предузећа запослено око 450 радника.

У граду али и приједорским селима у протеклом периоду асфалтирано је више од 200 путних праваца.

У наредном периоду најављени су још бројни пројекти попут реконструкције саобраћајнице у Алеји Козарског одреда, а пројекат за њену реконструкцију већ се припрема у Заводу за изградњу града.