latinica  ћирилица
31/08/2024 |  11:33 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Вучић: Заштитићемо свој народ на Космету свим дипломатским средствима

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је у Прагу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је пренио забринутост због најновијег насиља на Косову и Метохији, поновног кршења права и угрожавања безбједности српског становништва бахатим и нелегалним потезима Приштине.
Вучић и Лајчак (Фото: www.instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Вучић и Лајчак (Фото: www.instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Он је поручио да Србија остаје одговоран партнер ЕУ у процесу нормализације односа са Приштином, али да ће искористити сва расположива дипломатска средства да не дозволи терор над својим народом.

- Затражио сам конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица - не само у осуди оваквих потеза, већ и у њиховом спречавању и заштити Срба - навео је Вучић, који данас учествује на панелу "Придруживање Балкана ЕУ" на Глобалном безбједносном форуму "Глобсек 2024" у Прагу.

Вучић се на маргинама безбједносне конференције састао и са председсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са којом је разговарао о ситуацији у региону и европском путу Србије, о реализацији пројеката предвиђених европским Планом раста за Балкан, те о укупним односима Србије и ЕУ.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Он је захвалио Фон дер Лајеновој за разумијевање и лични ангажман када је ријеч о напретку Србије и цијелог Балкана на путу ка ЕУ, посебно у областима убрзања социјалне и економске интеграције.

- Поновио сам да Србија предано приступа својој реформској агенди, као и да је озбиљан и одговоран партнер ЕУ у свим активностима усмјереним ка изградњи заједничке и просперитетне будућности за све наше грађане - написао је Вучић на Инстаграму.

У разговору са предсједником Финске Александром Стубом било је ријечи о актуелним глобалним и регионалним дешавањима, као и о унапређењу билатералне сарадње.

- Постоје велики неискориштени потенцијали, посебно када је реч о нашој економској сарадњи и на томе треба да радимо у будућности - навео је Вучић.

Вучић се претходно састао са бившим извјестиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, са којим је разговарао о европском путу Србије, као и утицају недавних европских избора на наставак процеса проширења ЕУ.

- Поновио сам да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, као и да нам је за сваку врсту напретка у земљи, региону и Европи неопходно да имамо мир и стабилност - навео је Вучић.